Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın

Alkollü araç kullanmanın trafik kazalarına neden olduğunu ya da fazla alkol tüketiminin karaciğer sirozuna yol açtığını hepimiz biliyoruz. Alkol kullanımının sonuçları olarak; yalnızca karaciğer sirozunu ve trafik kazalarını görüyorsanız yanılıyorsunuz. Yapılan araştırmalara göre; alkol tüketiminin neden olduğu 60’dan fazla hastalık tespit edilmiştir. Peki, bu hastalıklar nelerdir?

  1. Anemi: Fazla alkol tüketimi, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin mevcut sayısını azaltır. Bunun sonucunda, halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi gelişir. Belirtileri; halsizlik, yorgunluk ve nefes darlığıdır.
  1. Kanser: Alkolde bulunan etanol, sindirimin başlaması ile karsinojen olan asetaldehite dönüşür. Düzenli bir şekilde tüketilmesi durumunda ise kanser riski artar. Bu duruma bağlı olarak gelişen kanser türler; baş-boyun, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, meme, kolon ve rektum kanserleridir.
  1. Kalp damar hastalıkları: Aşırı alkol tüketimi, kan pıhtılaşmasını tetikliyor yani; kalp krizi ve felç risklerini artırıyor. Aynı zamanda; kalp kaslarını da etkileyerek kardiyomiyopati olarak adlandırılan rahatsızlığa sebep oluyor. 
  1. Bunama: Yaşlı bireylerde, yaklaşık %2 oranında bunama görülür. Alkolü fazla tüketen kişilerin beyinlerindeki bazı bölümler ise bu duruma bağlı olarak normalden çok daha hızlı küçülür ve ciddi hafıza kayıplarına neden olur.
  1. Epilepsi: Alkol tüketimi sonucunda epilepsi gelişebilir. Mevcut olan epilepsi hastalarında ise nöbetleri tetikleyebilir. Ayrıca; epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, alkol ile etkileşime girdiği için dikkat edilmesi hayati önem taşır.
  1. Gut: Gut, el ve ayak eklemlerinde ağrılara, böbrek ile kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açan ciddi bir hastalıktır. Eklem içlerinde ve etrafında ürik asit kristalleri birikmesine neden olan gut, alkol kullanımına bağlı olarak da gelişebilir.
  1. Yüksek tansiyon: Alkol; sıcaklık ve stres gibi etkenlere bağlı olarak, kan damarlarının genişleyip daralmasını sağlayan sempatik sinir sisteminin bozulmasına neden olabilir. Eğer; yüksek tansiyon devamlı bir hale gelirse, böbrek ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi hastalıklar gelişir.

Alkol bağımlılığı tedavisi için yapılması gerekenler nelerdir?

Alkol tüketen ve tedavi olmak isteyen kişiler; donanımlı hastanelerin Sigara Bırakma Polikliniklerine, hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri ile psikiyatri kliniklerine başvurabilirler.

Exit mobile version