LORLATİNİB 3.jenerasyon ALK gene füzyon ve ROS1 translokasyon inhibitörü olarak Küçük Hücreli Dışı Akciğer kanseri tedavisinde yerini kuvvetli olarak alacak gibi durmakta.1.jenerasyon Crizotinib, 2.jenerasyon Ceritinib ve Alectinib’den sonra 3.jenerasyon ALK ve ROS1 inhibitörü karşımızda. Crizotinib çok başarılı sonuçlar elde etmişti, dirençli vakalarda Ceritinib tedavimize eşlik etmişti, son olarak Alectinib ALk serisinin köşetaşı Crizotinib’e üstünlük sağlamıştı.
Gelişmeler çok güzeldi ve LORATİNİB’in faz II verileri çok daha güzel (18th IASLC World Conference on Lung Cancer (abstract OA 05.06). Beyin metastazlı hastaların da içerildiği ALK gene füzyonlu veya ROS1 translokasyonlu tedavi almamış çalışma grubunda LORLATİNİB 100mg ile %90 üzerinde yanıt alındığı bildirilmiştir (mükemmel sonuçlar). Hem ALK dirençli vakalarda hem de ROS1 translokasyonlu vakalarda yüksek etkinlik göstermesi, santral sistemine kolayca penetre olup beyin metastazlarına karşı da belirgin yanıt oranlarına sahip olması hastalar için güzel sonuçlar.
ROS1 translokayonlu hastalarda Crizotinib tek onaya sahip ajandı. ALK direncinde etkin oluşu ile Crizotinib’e, ROS1 translokasyonunda da efektif olması ile Ceritinib ve Alectinib’e üstünlük sağlayacağı öngörülebilir.