Bağımlılık

Alışveriş bağımlılığı (onyomani)

İhtiyacınız olmadığı halde sürekli bir şeyler mi alıyorsunuz? Alışveriş yaptığınızda kendinizi tatmin olmuş, alışveriş yapmadığınızda ise kendinizi huzursuz, mutsuz ve öfkeli mi hissediyorsunuz? Paranız yokken bile alışveriş yapmak için çareler mi arıyorsunuz? O halde bir tür dürtü kontrol bozukluğu olan Oniomania yani alışveriş bağımlısı olabilirsiniz.

Alışveriş bağımlısı olan kişilerin en önemli ortak özelliği, var olan sorunlarını çözememiş olmaları ve bu çözümsüzlüğe bağlı çaresizlik hissini para harcayıp bir şeyler satın alarak tatmin etmeleridir. Ancak bu tatmin hissi kısa sürelidir.

Uzm. Psk.Merve Saraçoğlu
Uzm. Psk.Merve Saraçoğlu

Bağımlılar genelde rastgele alışveriş yaparlar. Alışverişten bir süre sonra kişide pişmanlık, suçluluk ve kızgınlık hissi oluşur. Kişi, kendisine uzun bir süre için alışveriş yapmama sözü verse de bu sözü tutamaz ve kısa süre içinde yine alışverişe başlar. Bu döngü, beraberinde maddi ve manevi zararlar getirir. Alışveriş için yeterli parayı bulamayan kişi bankalara ya da çevresindekilere borçlanır. Borçlanmanın vermiş olduğu suçluluk duygusu ve stres, kişinin sosyal ilişkilerinde de sorun çıkmasına neden olur. Boşanma sebeplerinden yüzde 3’ünün alışveriş bağımlılığı olduğu düşünülürse, bağımlılığının ilişkilere ne kadar zarar verdiği de görülmüş olur.

Alışveriş bağımlılığının sebebi kesin olarak belirlenmemiş olsa da duygu boşluğu, özgüven eksikliği ve değersizlik hissi, bağımlılarda en çok görülen sebepler arasındadır.

Eğer alışveriş bağımlısı olma eğilimi gösterdiğinizi düşünüyorsanız öncelikle kendinize bir alışveriş listesi oluşturmalı ve bu listenin dışına çıkmamalısınız. Alışverişe yalnız gitmemeli ve sizinle gelen kişiden sizi durdurmasını rica etmelisiniz. Kendinizi kötü hissediyorsanız alışveriş yapmak yerine açıkhava egzersizlerini denemelisiniz.

Alışveriş bağımlılığı tedavisi olan bir sorundur ancak uzman desteği alınması şarttır. Bireysel terapi ya da grup terapisiyle ve kişinin çevresindekilerin de desteğiyle sorun kısa sürede ortadan kalkacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir