Alerji

Alerjik Reaksiyonları Önemseyin!

Alerji; pek çok insanın önemsemediği faktörlere karşı, bağışıklık sisteminin gösterdiği reaksiyon olarak tanımlanmaktadır. Alerjisi olan kişiler, genellikle birden fazla etkene karşı hassasiyet göstermektedirler. Bu etkenler; polenler, ev tozları, küf, hayvan dokularını meydana getiren hücreler, gıdalar, ilaçlar ve böcek sokmaları olabilirler.

Alerji belirtileri nelerdir?

Bazı alerjik rahatsızlıkların görülen belirtileri; genlerimizde başlayan bir reaksiyon sonucunda, bağışıklık sisteminin verdiği cevap haline geliyor. Bu belirtiler alerjilerin çeşitlerine göre değişiklik gösterdikleri için tanıları çok iyi bir şekilde koyulmalıdır.

Bağışıklık sistemi, vücudun kendisini nasıl savunması gerektiğini kontrol eder. Örneğin; kişinin polenlere karşı alerjisinin olması; bağışıklık sisteminin, polenleri alerjen olarak tanımlamasını sağlar. Bağışıklık sistemi aşırı reaksiyon gösterir ve Immunglobulin E (IgE) olarak isimlendirilen antikoru üretir. Üretilen antikorlar, hücrelere gider ve alerjik reaksiyonlara yol açan kimyasalların salınmasına sebep olur. Bu reaksiyonlar ise çoğu zaman; burun, akciğer, boğaz, sinüs, kulak ya da deri gibi bölgelerde kendisini belli eder.

Alerjik reaksiyonlarda belirtilere göre tanı nasıl konulur?

Alerjik reaksiyonlara neden olan faktörlerin belirlenmesi için deri ya da kan testleri yapılır. Öncelikli olarak; alerjiye neden olan faktör tanımlanır ve takiben en uygun tedavi planı oluşturulur. İmmünterapi tedavisi etkili, maliyetsiz ve uzun süreli tedavi seçeneğidir; fakat mevcut alerji hastalığı için henüz bir kür oluşturulamıyorsa, doktorunuz sizin için başka bir tedavi planı geliştirebilir.

Alerji tiplerine göre alerji belirtileri nelerdir?

  • Mevsimsel alerjiler; ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Belirtileri; hapşırma, burun akıntısı, gözlerin sulanması ve ağızda kaşıntıdır. Eğer; bu belirtiler yıl boyunca devam ediyorsa, nedeni; ev tozlarından, küften ya da evcil hayvanlardan kaynaklanıyor olabilir.
  • Alerjik konjonktivitda ise alerjenler ile reaksiyon sonucunda, gözlerde; kızarma, kaşıntı ve şişme gibi durumlar gelişebilir.
  • Atopik dermatit ya da egzemanın varlığı söz konusuysa, alerjene karşı meydana gelen reaksiyon deride gelişir. Belirtileri; derinin kaşınması, soyulması ve kızarmasıdır.
  • Ürtiker; kaşıntı, kırmızı şişlikler, geniş veya dar alanda kümelenmeler ile kendisini belli eder. Bunu başlatan etkenler, genellikle; gıdalar veya ilaçlar olmaktadır.
  • Astım, öksürük, göğüs sıkışması, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtiler ile kişide kronik akciğer hastalığının varlığı saptanmaktadır. Astım ve alerji yetişkinlerden daha çok küçük çocuklarda görülür.
  • Ağrı kesiciler ve antibiyotikler; anafilaksiye neden olarak, ölüm riski oluşturabilir. Anafilaksinin belirtileri; sıcaklık, hararet, kabarıklıklar veya kırmızı kaşıntılı kurdeşenler olarak ortaya çıkmaktadır. Diğer belirtileri; baş dönmesi, nefes darlığı, boğaz bölgesinde daralma hissi, anksiyete, ağrı, kramp ve kusma gibi durumlardır.
  • Gıdalar, çeşitli ilaçlar ve böcek sokmaları anafilaksiyi başlatabilmektedir. Anafilaksi, farklı alerjik reaksiyonlar gibi çok hızlı bir şekilde; hafifinden, şiddetlisine kadar vücudun birçok bölümünü etkilemektedir.
  • Sinüzit ya da kulak enfeksiyonu; alerjik rinitin neden olduğu alerjik hastalıklar arasında yer almaktadır. Çocuklarda oldukça sık görülen kulak enfeksiyonunun tedavisi geciktirildiği takdirde; konuşma ve dil yeteneği gelişimi engellenmiş olunur.
Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir