Akciğer kanserinde radyofrekans ablasyon (iğne ile yakma) nedir?

AKCİĞER KANSERİNDE RADYOFREKANS ABLASYON

Radyofrekans Ablasyon (RFA) nedir?

Görüntüleme eşliğinde radyo dalgaları tarafından oluşturulan ısı ile kanser hücrelerinin öldürülmesidir. Radyofrekans bir tip elektrik enerjisidir. Ablasyon’un anlamı ise “tamamen harap etme” dir. Elektrik enerjisi ile tümör ısıtılarak kanser hücreleri öldürülmektedir. Cerrahi yapılamayan veya hastanın açık ameliyatı istemediği küçük boyuttaki erken evre “küçük hücreli-dışı akciğer kanserleri”nde uygulanmaktadır. Ayrıca havayolunu tıkayan ve nefes darlığına yol açan “ileri evre akciğer kanseri”nde de uygulanmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerine (ilaç ve ışın tedavileri) ek olarak da yapılabilmektedir. İhtiyaç oldukça birkaç kez olarak da uygulama yapılabilmektedir.

Radyofrekans Ablasyon (RFA) nasıl uygulanır?

Damar yoluyla uyku verici ve ağrı kesici ilaçlar verilip hasta uyutularak (ancak narkoz verilmeden) işlem yapılmaktadır. Bilgisayarlı Tomografi cihazında görüntüler alınıp göğüs bölgesinde ciltten (perkütan) akciğerdeki tümör içine özel bir prob (bir tür iğne) ile girilir. İşlemin Bilgisayarlı Tomografi kılavuzluğunda yapılmasının nedeni iğnenin ucunun doğru yerde olduğundan emin olmak içindir. Daha sonra bu iğnenin ucu jeneratöre bağlanarak kontrollü olarak radofrekans enerjisi ile ısı oluşturulur. Yaklaşık 15-30 dk süreyle yakma işlemi devam eder. Oluşan ısı ile tümör dokusu (kanser hücreleri) harap edilir.

Prof. Dr.Mehmet İnal

Radyofrekans Ablasyonun (RFA) yan etkileri nelerdir?

İşlemden 1 saat kadar sonra uyandığınızda tedavi edilen alanda hafif bir rahatsızlık ve ağrı duyabilirsiniz. Birkaç gün ağrı kesici ilaç kullanmanız gerekebilir. Birkaç gün boyunca hafif ateş ve yorgunluk hissi (grip benzeri durum) olabilmektedir. Bu süre boyunca çalışmayıp istirahat etmeniz gerekmektedir.

Akciğere yapılan biyopsilerde olduğu gibi, RF sonrasında da en sık olarak görülen komplikasyon (istenmeyen durum) akciğerinizin bir kısmının sönüp göğüs boşluğunda hava birikmesidir (pnömotoraks). Bu durum çoğunlukla tedavi gerektirmez ancak bazı hastalara göğüs tüpü takılması gerekebilmektedir.

RF sonrası kanama nadirdir ve olursa da kendini sınırlayıcıdır. Ek bir tedavi gerektirmez.

RF sonrası akciğer ile onu çevreleyen zarı arasında sıvı birikimi oluşabilir. Bu durumda bir iğne ile girilip sıvı boşaltılır.

Radyofrekans Ablasyonun (RFA) Açık Cerrahiye Üstünlükleri nelerdir?

Radyofrekans Ablasyonu (RFA) kim yapar?

İşlemi “Girişimsel Radyoloji Uzmanı” Bilgisayarlı Tomografi kılavuzluğunda görüntüleme eşliğinde yapar. İşlemin güvenli ve etkili olabilmesi için yakılması planlanan tümöre “doğru yoldan” ve “doğru şekilde” iğnenin yerleştirilmesi en önemli konudur. Bu konuda yeterli deneyimi olan (daha önce akciğer biyopsileri konusunda deneyim kazanmış) bir girişimsel radyolog seçilmelidir.

Exit mobile version