Akciğer kanseri nedir? Türleri ve belirtileri nelerdir?
Akciğer kanseri, bir veya iki akciğerde birden normal olmayan hücrelerin kontrolsüz büyümesi anlamına gelir. Akciğer kanseri, öncelikli olarak akciğere giden havanın giriş ve çıkışını yöneten soluk borusunda başlar. Akciğerde oluşan kanserin nasıl meydana geldiği mikroskop altında incelenerek sınıflandırılır.
Akciğer kanseri çeşitleri nelerdir?
Akciğer kanseri başlıca 2 grupta incelenir:
1. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK),
2. Küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK),
1. Küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK)
Akciğer kanserlerinin %75’ini oluşturan küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri genellikle daha yavaş gelişme yayılma gösterir.
Bu tür akciğer kanserleri;
- Adenokanser,
- Yassı (skuamöz) hücreli kanser,
- Büyük hücreli kanser
- Karma olmak üzere dört ana grupta sınıflandırılır
Bu akciğer kanseri türlerinin tedavileri benzer olmak üzere özellikle hedeflenmiş genomik özelliklerine göre bazı farklılıklar vardır.
2. Küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK)
Zaman zaman yulaf hücresi kanseri olarak da adlandırılan küçük hücreli akciğer kanseri ise, tüm akciğer kanserlerinin %15-20’sini temsil eder. Bu akciğer kanser türü daha hızlı gelişme gösterir ve vücutta yayılımı daha fazladır.
Akciğer kanserinin belirtileri nelerdir?
Akciğer kanseri, öncelikli olarak akciğere giden havanın giriş ve çıkışını yöneten soluk borusunda başlar. Düzinelerce farklı çeşitte akciğer kanseri olmasına rağmen %90 ından fazlası küçük hücreli olmayan ve küçük hücreli akciğer kanserleri olarak iki gurupta sınıflandırılır. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri adeno kanser, yassı hücreli kanser, büyük hücreli kanser ve karma tür olarak dört grupta sınıflandırılır ve akciğer kanserlerinin %75 ini oluştururlar. Küçük hücreli akciğer kanseri, tüm akciğer kanserlerinin %20-25 ni temsil eder.
Aşağıdaki bulgular akciğer kanserinden ya da daha hafif seyreden başka hastalıklardan kaynaklanabilir. Bu sebeple vakit kaybetmeden bir doktora başvurarak uzman görüşü almanız yerinde bir karar olacaktır.
- Bitmek bilmeyen ve zamanla daha kötüye giden öksürük
- Kalıcı göğüs ağrısı
- Kan tükürmek
- Nefes darlığı
- Hırıltılı nefes alıp-vermek
- Sık sık zatürre veya bronşit hastalığına yakalanmak ve tedaviye yanıt alamamak
- Boyun ve yüzde şişlik
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Yorgunluk