AİDS’le mücadele farkındalıkla başlar
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonu ile Hendek Devlet Hastanesi Konferans salonunda tüm sağlık çalışanlarının katılımıyla HIV/AİDS konusunda güncellenen bilgilerle farkındalık konferansı düzenlendi.
Konferansa, Hendek Kaymakamı Halil İbrahim Acır, Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Burcu Başaran Güngör, Hendek Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Sedat Aydın, Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Hasan Samet Güngör, Hendek Hastanesi Müdürü Gökhan Eygi, Hendek Belediyesi Sağlık İşleri Başkanı Kemal Atala, Hendek Hastanesi ve Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli, sağlık çalışanları ile Hendek Akşemsettin Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmalarını yapan Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Burcu Başaran Güngör ve Hendek Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Hasan Samet Güngör HIV /AIDS konusundaki bilgilendirmenin önemine dikkat çekti. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş ve Hendek Hastanesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Muhammet Atay Özten’in sunumlarıyla gerçekleşen konferansta, özellikle genç popülasyonun en büyük risk altında olan hedef kitle olduğunu ifade edildi.
HIV/AIDS hastalığı için günümüzde oldukça etkin antiviral ilaçlar geliştirildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Altındiş, bu ilaçları uygun şekilde kullanan AIDS hastasının toplumdaki normal yaşam uzunluğu kadar yaşayabileceğini dile getirdi. HIV/AIDS hastalarının toplumdan dışlanması ve damgalanmalarının engellenmesi adına hem topluma hem de sağlık çalışanlarına büyük görevler düştüğünü ifade eden Altındiş “Ülkemizde Sağlık Bakanlığımızın birçok ülkeye rol-model olabilecek şekilde, AIDS hastalarının damgalanmadan uygun tedaviyi almaları adına oldukça etkin önlemler geliştirilmiş durumda. Hastalık yokmuş gibi davranmanın veya üstünü örtmenin hasta bireylerin uzun dönemli sağlık durumları ve halk sağlığı açısından çok daha ağır sonuçlar doğuracaktır. Halkımız AIDS konusunda daha çok bilgi sahibi olmalıdır. Bu hastalığa yakalanan insanlar toplum baskısından korkarak kendini gizleyerek kontrolsüz bir şekilde hayatını sürdürdüğünde bu hastalığın yayılmasına neden olur.” diye konuştu.
Konferansın ikinci sunumunda Op. Dr. Muhammet Atay Özten, gebelik ve HIV virüsü arasındaki anneden bebeğe geçiş ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Konferansın sunumunu gerçekleştiren Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünden Uz. Hem. Deniz De Asis sağlık çalışanlarının ve sağlık mesleklerine hazırlanan gençlerin bilgilendirilmesinin önemini vurgulamak ve toplumsal farkındalığı arttırmak üzere bu konferansı düzenlediklerini ifade etti. Konferansın başlangıç ve sonunda hazırlanan farkındalık standında Müzik öğretmenleri Mehmet Adalı ve Ahmet Akgün gitarla müzik dinletisi ile sağlık çalışanlarına keyifli anlar yaşattı.