Ağzınızın Kokmadığından Ne Kadar Eminsiniz?
Ağızdaki çirkin kokuya kısaca ağız kokusu denir. Ağız kokusunu kimi zaman basit ağız bakım yöntemleriyle çözülebilecek bir sorunken kimi zaman çok önemli hastalıkların işaretçisi de olabilir. Ağzı kokan birey çoğu zaman ağzının koktuğunu en son kendisi bilir. Genellikle ilk şikayet hastanın kendisinden değil çevresinden gelir. Nadir bazı hastalar kendi ağız kokularının ayırımına varırlar. Ağız kokusu oluşumu nedenlerini; sistemik hastalıklara bağlı olarak veya yetersiz ağız içi bakımı olarak iki sınıfa ayırabiliriz.
Bazı hastalar ağız kokusu ciddi sistemik hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle sinüs, akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda, şeker hastalığı, böbrek veya karaciğer yetmezliği ve sindirim sistemindeki sorunlar gibi rahatsızlıklarda ağız kokusunda değişiklikleri oluşur. Ancak toplumumuzda ağız kokusu oluşumu nedenlerinden en sık karşılaşılanı bağırsakta aşırı bakteri üremesi ve/veya halk arasında bilinenen adıyla bağırsak kurtlarıdır. Ayrıca, açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak ve sigara içmek ağız kokusuna neden olan faktörler arasındadır.
Yeterli ağız içi bakımın yapılamaması da ağız kokusunun bir diğer nedenidir. Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları önemli ölçüde kötü koku yapar. Ek olarak ağız içindeki eskimiş köprü ve diş protezleri zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara sebep olabilir. Diş protezleri için özel geliştirilmiş diş ipileri sayesinde fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebilirsiniz. Bu özel diş ipleri özellikle diş gövdeleri arasındaki dar bölgelerde biriken yemek artıkların temizlenmesinde çok etkilidir. Ayrıca dil üzerinde biriken gıda birikintileri bakteriler tarafından kükürtlü bileşiklere dönüştürülür. Böylece dil, ağızda kötü koku yayan kaynak haline gelir. Bu sebeple diş fırçalamanın yanı sıra dilimizi de temizlemek sorununu büyük ölçüde yok eder.
Bileşiğinde çinko bulunana diş macunları ve sakızlar ağızkokusunun giderilmesine yardımcı olur. Çinko koku alma ve tat alma sistemlerinin vazgeçilmez elementidir. Aynı zamanda içerisinde çinko bulunan her besin maddeleri tuzlu su, yeşil çay, her türlü çerez ağız kokusunu engellemeye yardımcı olur. Son olarak ağız kokusu yaşayan kişilerin mutlaka alkolsüz ağız gargarsı kullanmaya özen göstermesi gerekir. Eczanelerde alkolsüz ağız gargaraları mevcuttur.