Ağız kokusu son derece rahatsız edicidir. Hem kendiniz hem de çevrenizdekiler için… Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Alper Çıldır, ciddi hastalıkların da habercisi olabilecek ağız kokusundan 10 adımda nasıl kurtulacağınızı anlatıyor…
Ağız kokusu neden olur?
En büyük sorununuz ağız kokusu ve çevrenizden uzak mı duruyorsunuz? Birçok insanın sorunu olan ağız kokusu, kişinin hem kendisini hem de çevresini rahatsız eden bir durum. Ağız kokusu, yediklerimizden ve içtiklerimizden kaynaklandığı gibi bazı hastalıkların da habercisi olabiliyor. Ağız kokusu nasıl giderilirin cevabı, öncelikle diş sağlığınıza ve yediklerinize dikkat etmekten geçiyor. Peki, ağız kokusu nasıl önlenir, başka ne yapılabilir? Gelin birlikte inceleyelim…
Dişlerinizi ve diş etlerinizi koruyun
Diş çürükleri ve diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenleri arasında sayılıyor. Ağız içindeki enfeksiyon, bakteri üremesini artırdığı için daima ağız kokusuna neden oluyor. Bu nedenle mutlaka diş sağlığı ve bakımına önem verilmesi gerekiyor. Düzenli olarak günde en az iki defa (sabah kahvaltı sonrası ve akşamları yatmadan önce) dişlerin fırçalanması ve ağız gargarası kullanılması büyük önem taşıyor. Diş eti sağlığı da çok önemli. Yılda en az iki defa diş hekimi kontrolü şart. Çünkü diş eti problemleri, ancak çok ileri seviyeye geldiğinde kişinin hissedebileceği belirtiler ortaya çıkıyor. Böyle durumlarda da tedavi süreci hem uzuyor hem de daha komplike hale geliyor.
Protez ve köprüleri kontrol ettirin
Ağız içindeki eskimiş köprü ve diş protezleri zamanla gıda birikmesine yol açarak kötü kokulara neden olabiliyor. Bu nedenle protez ve köprüleri düzenli aralıklarla kontrol ettirmek; yenilenmesi gerekenleri değiştirmek, eksik olan dişlerin yerleri için gerekli tedavileri yaptırmak gerekiyor.
Sakız çiğneyin
Tükürük akış hızını arttırmak, ağız kokusu ile savaşmanın en güçlü yollarından biri. Tükürük akış hızını arttırmanın en kolay yolu da uygun sakızların çiğnenmesi. Şeker hastalığı gibi bazı hastalıklarda, pek çok ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkan ağız kuruluğu, ağız kokusuna neden oluyor. Şekersiz sakız çiğnemek, tükürük salgısını artırarak ağız temizliğinize yardımcı oluyor. Sakızların içerisinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler bulunuyor. Ancak nane şekerleri ve tatlı sakızlar yerine Xylitol içeren sakızlar bu konuda yardımcı olabilir. Şekerli sakızlar diş çürüğüne neden olabilir, bu nedenle tüketilmemesi doğru olur.
Daha fazla su için
Özellikle yaşla artan vücut kuruması pek çok yönden dikkat edilmesi gereken bir durum. Çok su içmek onlarca diğer yararının yanında dilinizin kurumasını da önleyerek ağız kokusu ile mücadelede önemli bir silah olarak kullanılabiliyor.
Asla burnunuz tıkalı uyumayın
Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar geceleri ağızdan nefes almamıza neden oluyor. Bu durum ağız ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturuyor. Azalan tükürük salgısı durumu daha kötü hale getiriyor. Bu nedenle kesinlikle burun tıkalı uyumamaya dikkat edilmeli.
Şeker tüketimini azaltın
Beyaz un, beyaz şeker, glikoz / früktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar, ağız içindeki bakteriler için besin kaynağı anlamına geliyor. Bakteriler, bu tür şekerleri kullanarak hızla çoğalıyor. Bu tür basit şekerler diş çürüklerine neden oluyor.
Lokmaları iyi çiğneyin
Lokmaların iyi çiğnenmesi, yiyeceklerle tükürük salgısının iyice karışmasını sağlıyor ve ağızda yemek parçası kalma olasılığını düşürüyor. Daha çok çiğneme hareketi, daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı oluyor.
Peynir ve tarçın tüketin
Öğün sonrası ağız içerisindeki asidik ortamı bazik hale çevirecek peynir ve benzeri ürünler tüketin. Bu hem ağız kokusunun önlenmesinde hem de çürük oluşumun önlenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca içeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanmak da ağız kokusunu gidermede yardımcı olur. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır. Eğer varsa tarçınlı şekersiz sakızlar da uygun bir öneri olabilir.
Diş ipi kullanın
Diş ipi sayesinde fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıkları sökülür. Özellikle diş gövdeleri arasındaki dar bölgelerde biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoğalmasına neden olabilir.
Sigara içmeyin
Sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğundan ağız kokusuna sebep olur. Ayrıca diğer bir ağız kokusu nedeni olan diş eti hastalıklarına da zemin hazırlar.
Bu önerilere uyulmasına rağmen ağız kokusu devam ediyorsa bir uzmana başvurmak gerekir.