Yüksek tibial osteotomi diz protezi operasyonundan kurtarabilir mi ?
Tibia osteotomisi bacağın ağrılık merkezinin değiştirilerek hasarlı kısımların daha az yük almasını hedefleyen cerrahi bir prosedürdür.
Dizde kireçlenme ile ilişkili ağrının, özellikle hastanın bir tarafında (tipik olarak iç taraf) yıpranması ve aşınması durumunda, yararlı bir işlemdir.
Amaç, hastanın vücut ağırlığını hasarlı alandan kıkırdağın hala sağlıklı olduğu dizinin diğer tarafına kaydırmaktır. Bu,bacağın üst kısmında yapılan bir dolgu işlemiyle bacağın 8-12 derece yön değiştirmesiyle sağlanır. Çoğunlukla dizde kireçlenme dizin iç tarafında olur. Hastalarımız da vücut ağırlığı dizin iç tarafına yüklenmektedir. Bu işleme bu ağırlığın hasarlı olan dizin iç bölümden sağlılı olan dış bölümüne doğru kaymasını sağlamaktayız böylelikle dramatik bir şekilde ağrıda azalma aşınma sürecinde azalma ve yok olma görmekteyiz.
Bunun arkasındaki fikir şudur: kireçlenme, dizde şekil bozukluğuna bağlı olabilir veya şekil bozukluğuyla sonuçlanabilir. İç taraf etkilenirse, bu, varus dizilim bozukluğu yani içe eğimli dizler ile sonuçlanabilir.
Tibial osteotomi özellikle aktif bir yaşam tarzına devam etmek isteyen genç osteoartritik hastalar için diz protezi ameliyatına (diz artroplastisi) bir alternatiftir. En önemli avantajı diz protezi ameliyatı sonrası önerilen kısıtlamalar bu ameliyat sonrasında yoktur. Çünkü bu eklem koruyucu bir ameliyattır ve zaten size ait olanı korumayı amaçlar.
Diz protez cerrahisi, ne kadar iyi uygulanmış olursa olsun, çalışma hayatının zorlukları veya genç aktif spor yaşamı için tasarlanmamıştır. Osteotomi, total diz protezi yapılmaması için kurtarıcı bir operasyon olarakta değerlendirilebilir. Başlangıç ve orta dönemde tespit edilmiş bir kireçlenmede osteotomi yapılarak kireçlenmenin ilerlemesi yavaşlatılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir.
Bir tibial osteotomiden sonra bir hasta ağrı ve sakatlıktan önemli ölçüde rahatlama bekleyebilir. Bununla birlikte hasar görmüş bir dizde yapılan kurtarıcı bir işlem hastalığın doğası gereği her zaman % 100 ağrı rahatlaması sağlamayabilir. Çok düşük bir oranda olsa ileride diz protezi ameliyatı gerektirebilir.
Tibia osteotomisinin başarısına katkıda bulunan en önemli iki faktör hastanın ağırlığı ve ameliyatın açısal düzeltilmesidir. Eğer ikisi idealse sonuçların yaklaşık% 70’i önümüzdeki 10 yıl boyunca büyük bir ameliyat gerektirmemelidir.
Osteotomi ameliyatı ile ilgili olası komplikasyonlar vardır. Bununla birlikte, komplikasyon oranı diz protezine oranla düşüktür. Daha da önemlisi diz protezin yaşanacak komlikasyonların düzeltilmesi çok zor ve uzun bir süreç alırken burada yaşanacak komplikasyonlar çok daha kolay ve hızlı çözülebilmektedir.