Ortopedi

Egzersize başlarken

EGZERSİZE BAŞLARKEN 10-15 dakika kadar ısınma yapılmalıdır. Kalp hızı artarak kan dolaşımı hızlanır ve kas dokuları egzersize hazır hale gelir. Eklem ve tendon yaralanmalarının önüne geçmek için de esnetme ve germe hareketleri ile eklem hareketleri yapılmalıdır. Bu hareketler kıkırdak ve bağ, tendon, eklem kapsülü gibi dokuların esneklik ve kayganlıklarını arttırarak hareketleri kolaylaştırıp yaralanmaların önüne geçer.

EGZERSİZ SIRASINDA vücutta sıvı kaybının yanısıra enerji ve tuz kaybı da oluşur. Şeker tuz açısından dengeli içecekler uzun sürecek egzersiz sırasında azar azar içilerek kayıpların önü alınmalıdır. Bu şekilde krampların ve performans düşüklüklerinin engellenmesi mümkündür.

Op. Dr.Kürşat Teker
Op. Dr.Kürşat Teker

EGZERSİZİ BİTİRİRKEN başlarken yapılması gereken ısınma gibi bir soğuma dönemi geçirmek kaslarda biriken laktik asiti uzaklaştırmak için gereklidir. Ayrıca germe-esnetme hareketlerinin de en az başlangıçta yapılanlar kadar olması bir daha ki egzersize vücudun daha kolay hazırlanmasına yardımcı olur.

İKİ EGZERSİZ ARASI süre vücudun yeterince dinlenebilmesi için yeterli uzunlukta bırakılmalıdır. Peşpeşe günlerde egzersiz yapmak isteniyor ise her güne farklı egzersiz programları yapılarak farklı kas ve eklem grupları çalıştırılabilir. Ayda bir kez de egzersiz programını değiştirmek gelişimi arttıracağı gibi yaralanmaların da önüne geçer. Sürekli aynı egzersizi yapmaktan sıkılanlar için de değişiklik fırsatı olup motivasyonu yükseltir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir