Çocuklarda alt ıslatma(üriner inkontinans)
Çocuklar ve ergenlik çağa girişte altını ıslatma sorunu azımsanmayacak sıklıkta görülür. Bunların nedenleri altta yatan belirli hastalık veya psikolojik etkenler de olmakla birlikte daha çok genetik ve ailesel nedenlerden kaynaklandığını görmekteyiz.
Çocuklarda 3 yaşını doldurmuş olmaları ile gündüz alt ıslatma hemen hemen tamamen sona erer. Bunun devamı altta yatan hastalık açısından araştırılması gereken önemli bir durumdur.
Çocuk yaş grubunda sıkça görülen akşamları alt ıslatma(enürezis) sorunu daha çok ailesel olarak genetik faktörlere bağlı olabilmekte bu nedenle de çok fazla tetkik edilmeye ihtiyaç duyulmaz.
Ancak gündüz alt ıslatma(üriner inkontinans) altta yatan kabızlık ,idrar yolu enfeksiyonu, mesane,idrar kanalı veya böbrek anomalileri,işeme fonksiyon bozuklukları gibi olası pek çok hastalık yönünden ileri tetkik ve tedavi edilmelidir.
Tıbbi yönden altta yatan başka bir hastalık tespit edilmediğinde daima ilk tercih aileyi bilinçlendirme,sıvı alımında düzenleme ve ödül sistemi ile başarı eğer sabır gösterilirse yeterli gelmektedir.Buna rağmen dirençli olgularda ancak medikal tedavi seçenekleri gündeme getirilebilir.
Alt ıslatma tedavisi sabır gerektiren ;ancak mümkün olan bir rahatsızlıktır.