KBB (Кulak Burun Boğaz)

Deniz ve havuz mevsimi geliyor. Kulaklarınız yaza hazır mı ?

KULAK KİRİ(BUŞON) NEDİR ?

Buşon halk arasında kulak kiri olarak bilinen dış kulak yolunda oluşan bazen kulak tıkanıklığına yol açan durumdur. Dış kulak yolunu döşeyen örtü tarafından kendine has kokusu olan bir sıvı salgılanır. Bu sıvılar ile dış kulak yoluna giren toz ve diğer partiküllerin karışımı ile buşon oluşur. Oluşan bu buşon kulak zarından kulak kepçesine doğru olan bir cilt hareketi ile dışarı atılır. Kulak kiri aslında kulağın kirli olduğu anlamına gelmez. Halk arasındaki bir isimlendirmedir. Kulak salgısı, kulak yolunu koruduğu ve geçici bir koruyucu sıvı tabakası oluşturduğu için faydalıdır. Kulak salgısının yokluğu, dış kulak yolunun kurumasına sebep olabilir.

KULAK KİRİ HANGİ BELİRTİLERİ VERİR ?

Hastaların büyük kısmında buşona ait hiçbir yakınması olmayabilir. Kulak kiri rutin Kulak burun boğaz muayenesi sırasında saptanabilir. Bir veya iki kulakta birikim tıkanıklık oluşturduğunda ise geçici işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, kaşıntı, uğultu, çınlama gözlenebilir. İşitme kaybı farlı derecelerde belirti verebilir.

KULAK KİRİNİN OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ ?

Kulak kiri tanısı ışıklı aletler ile kulak muayenesi ile hekim tarafından konabilir. Kulak muayenesinde; kulak kirinin varlığı tanı koydurucudur. Bu gibi durumlarda kulak burun boğaz hekimine başvurmak faydalı olacaktır.

Op. Dr.Mücahit Altınışık
Op. Dr.Mücahit Altınışık

KULAK KİRİ TEMİZLENMELİ MİDİR ?

Buşon oluşumu ve sonrası itibariyle temizlenmesi gereken bir durum değildir. Kulağı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Oluşan bu buşon kulaktaki temizleme mekanizması tarafından dışarı doğru sürekli atılır. Ancak buşon dış kulak yolunu tamamen kapatması halinde bu temizleme mekanizması yeterli olmayacaktır. Bu durumda Kulak burun uzmanı tarafından buşonun temizlenmesi gerekir.

KULAK KİRİNİ KENDİMİZ TEMİZLEYEBİLİR MİYİZ ?

Çoğunlukla kulak kanalı kendi kendini temizler. Bu temizleme Kulak zarından kulak kepçesine doğru yavaş yavaş dışa doğru doğal bir mekanizmayla itilmesi ile olur. Eski kulak birikintisi devamlı olarak kulak dışına doğru itilir, burada kurur ve düşer. Eğer hasta kulağını yabancı bir cisimle temizlemeye kalkışırsa, bu akıntıyı iç kısma, kulak zarına doğru iter. Yabancı cisimler kullanarak kulak temizlenemez, sadece kulak kiri içeriye doğru itilir. İyi niyetli yapılan bu hareket kulağın temizlenmesi sağlamaz hatta kulağın tıkamasını kolaylaştır.

KULAK KİRİ TEDAVİSİ NASILDIR ?

Buşon tedavisinde farklı yöntemler bulunmaktadır. Seçenekler hasta ve hekimin tercihine, sağlık kuruluşunun özelliklerine göre değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında kulak kiri parçalayıcı damla, damla kullanarak veya kullanmadan su ile yıkama (kulak lavajı), vakum ile çekme, cerrahi aletler ile çıkarma yer almaktadır. Buşonun hemen çıkartılamadığı durumlarda kiri yumuşatıcı damla verilerek belirli bir süre sonrasında vakum ile çekme genel uygulamadır. Buşonun yumuşaması ile temizleme daha kolay, komplikasyonsuz ve daha kısa sürede sonuçlanır. Halk arasında kulak yıkama diye bilinen kulak lavajı ise tek başına veya yumuşatıcı damla ile birlikte kullanılabilir. Kulak lavajı işlemi nazikçe yapılmalıdır. Ancak her kulağa lavaj yapılamayabilir.

KULAK KİRİ TEMİZLEMEK ALIŞKANLIK YAPAR MI ?

Kulak yolunun yıkanması bir alışkanlık yapmaz. Kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendisini temizleme mekanizması yetersiz olan kişiler, sık sık kulak salgıları biriktiği için, her altı ay veya yılda bir kez kulaklarını temizletmek ihtiyacı duyarlar. Bu, kulak akıntısının yapısından kaynaklanmaktadır ve ilk yıkama işleminden önce başlayan ve yıkama işlemi sonrasında da devam edecek bir sorundur. Yıkansa da, yıkanmasa da kulak akıntısı birikecektir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir