Kırmızı şarap kalp dostu mu?
Ülkemizde, özellikle son yıllarda kırmızı şarapla ilgili çok fazla şey yazılıp çizilmektedir. Öncelikle dini inançlarından dolayı insanlarımızın şaraba yaklaşımının iyi olmadığını biliyoruz. Ancak kimileri için böyle bir sakınca bile yokken, alkollü içecek olması dolayısıyla tüketimine sıcak bakılmamaktadır. Tüm bu yaklaşımların yanı sıra azımsanmayacak bir grubun da sağlığa, özellikle kalp damar sistemine yararı olduğu tezini savunduğunu çoğu zaman duymuşuzdur.
Günümüzde Akdeniz toplumlarında şarap tüketimi fazladır. Avrupa’da yoğun olarak tüketilir. Özellikle Fransa; hem şarap yapımında ustalaşmış hem de tüketimini sağlamıştır. İlginçtir ki; diyetlerinde doymuş yağ oranı yüksek besinler bulunmasına rağmen kalp ve damar hastalıkları önemli ölçüde azdır. İstatistikler bunu doğrulamaktadır.
Bilimsel olarak bakıldığında ise içerdiği polifenol’ler kalp damar hastalıklarının yanı sıra; Kanser hastalıklarına ve Alzheimer’a iyi gelmektedir. Kalp damar hastalıklarında başı çeken damar sertliğini (ateroskleroz) büyük ölçüde önlemektedir.
Sindirim sistemine etkileri de oldukça fazladır. Yapılan araştırmalarda sindirim bezlerini uyardığı ve sindirimi hızlandırdığı tespit edilmiştir. Böbrekler üzerinde de hızlandırıcı bir etkisi vardır. İdrar miktarını da artırmaktadır.
Antioksidan özelliği de bulunan kırmızı şarap pek çok zehirli maddenin antidotunu da içermektedir.
Sayılabilecek daha onlarca faydası bulunan şarap, Müslüman toplumlarda inançları gereği kesinlikle yasaklanmaktadır. Peki oradan alınacak yararlı polifenolleri başka türlü almak mümkün değil midir? Elbette ki doğadaki işlenmemiş onlarca meyve üzerinde polifenol mevcuttur. Özellikle üzümün ve diğer pek çok bitkinin kabuğunda bol olarak bulunur. Dolaysıyla tüketilen meyvelerin kabuklarıyla birlikte tüketilmesi bu açıdan önemlidir.
Kalbe olan yararları dolayısıyla; hiç şarap içmemiş birine şarap tavsiye etmiyoruz. Tüketim alışkanlıkları içinde şarap olan kişilerin ise ölçülü olmaları ve günde bir bardaktan fazla tüketmemelerini öneriyoruz. Aksi halde, alınan alkolün vücut üzerindeki harabiyeti söz konusudur. Faydasından çok zararını görebilirsiniz.