Herkese açık ‘Pozitif Psikoloji’ söyleşileri yoğun katılımla sona erdi
Mental iyi oluş, mutluluk, umut, anlamlı ve amaçlı yaşam ile kendini gerçekleştirmeyi hedefleyen Pozitif Psikoloji Söyleşileri 8 haftanın ardından sona erdi. Pozitif Psikoloji Araştırmaları ve Uygulama Laboratuvarı tarafından düzenlenen Pozitif Psikoloji Söyleşilerine düzenli katılanlara dijital katılım sertifikası verildi.
Prof. Dr. Tayfun Doğan: “Laboratuvarımız Türkiye’de bir ilktir. Şu an laboratuvarımızda pozitif psikoloji ile ilgili araştırmalar yürütülmekte, deneysel çalışmalar yapılmaktadır.”
Pozitif Psikoloji Söyleşileri katılımcıları sonrasında duygularını da paylaştı. “Şahane bir 8 hafta geçirdim. Aldığım her bilgi altın değerindeydi sanki”, “Böyle değerli bir eğitimin üniversiteler dışında halka da açık olması beni son derece mutlu etti”, “Etkili, faydalı ve öğretici bir etkinlikti. Devamı olsa ne güzel olur”, “Umarım tüm akademik camiaya örnek olur” şeklindeki görüşler dikkat çekti.
Türkiye’de Pozitif Psikoloji alanında önemli çalışmalar gerçekleştiren ve bu alanda kongreler düzenleyen Üsküdar Üniversitesi, bir çalışmayı daha başarıyla tamamladı. Üsküdar Üniversitesi bünyesindeki Pozitif Psikoloji Araştırmaları ve Uygulama Laboratuvarı tarafından düzenlenen ve 8 hafta süren Pozitif Psikoloji Söyleşileri sona erdi.
Küresel ölçekte ilgi duyan herkesin katılım sağladığı Pozitif Psikoloji Söyleşileri kapanış oturumunda Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Doğan, Türkiye’de bir ilk olan Üsküdar Üniversitesi Pozitif Psikoloji Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı tarafından gerçekleştirilen söyleşilerin 8 hafta sürdüğünü dile getirdi.
Türkiye’nin ilk laboratuvarı…
Prof. Dr. Tayfun Doğan, “Pozitif Psikoloji Araştırmaları ve Uygulama Laboratuvarımız Türkiye’de bir ilktir. Şu an laboratuvarımızda pozitif psikoloji ile ilgili araştırmalar yürütülmekte, deneysel çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle umudu artırmaya yönelik deneysel bir çalışma yapıyoruz. Ayrıca psikolojik sağlamlıkla ilgili de bilimsel araştırmalar yürütüyoruz.” dedi.
Herkese açık olarak gerçekleştirilen ve her birinin 90 dakika sürdüğü seminerlere 4 bin kişi kayıt yaptırdı. Katılımın ücretsiz olduğu seminerler sonunda derslere düzenli katılım sağlayanlara dijital katılım sertifikası verildi.
Prof. Dr. Tarhan: “Günlük iletişim dilimiz bile sağlıksız”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, modern çağda insanların beklenti düzeyinin yüksek olduğunu ve elindekileri değerini de bilmediğini kaydederek, “Günlük iletişim dilimiz bile sağlıksız. Bir ülkede, şirkette ya da kurumda üst yönetimde gerilim varsa tabanda da gerilim oluyor.” dedi.
Neden Pozitif Psikoloji sorusuna cevap arayan Prof. Dr. Tarhan, “Pozitif Psikolojiyi kliniğe yansıtmak istiyoruz. Nörobilim temelli 13 modül hazırladık. Yakın bir dönemde eğitici eğitimi vereceğiz.” diye konuştu.
Hedefin psikolojik iyi oluş ve psikolojik sağlamlık olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Tarhan, koruyucu hekimlik bağlamında psikolojik sağlığın korunması ve tedaviden sonra iyi oluşun devamlılığının amaçlandığını kaydetti.
Etkinliğe katılanlar ne dedi?
8 haftanın ardından görüşlerin de paylaşıldığı etkinlikle katılımcıların geri bildirimleri dikkat çekiciydi. Katılımcılar etkinlikle ilgili şu görüşleri paylaştı:
“Üsküdar Üniversitesi’nin düzenlediği Pozitif Psikoloji Söyleşileri’nin son derece faydalı oldu. Bu etkinlikler, pozitif psikolojinin temel ilkeleri ve uygulamaları hakkında daha çok bilgi edinmesini sağladı, özelikle stres yönetimi, mutluluk ve öz-şefkat gibi konularda kazanımlar elde ettik.”
“Pozitif Psikoloji Söyleşileri, kişisel ve profesyonel gelişimime önemli katkılar sundu. Söyleşilerde sunulan bilimsel bulgular ve pratik stratejiler, hem akademik bilgi birikimimi derslerimde kullanabileceğim yönde zenginleştirdi hem de bu bilgileri günlük yaşamımda uygulamama imkan sağladı. Çok faydalı bir seminerdi.”
Ev hanımları da katıldı…
Bir başka katılımcı da bu tür etkinliklerin devamını beklediklerini ifade ederek, “Şahane bir 8 hafta geçirdim. Aldığım her bilgi altın değerindeydi sanki. Hocamın emeğine, anlatımına sağlık. Ne psikoloji öğrencisiyim ne de bu konuda bir yetkinliğim var. Benim gibi bir ev hanımına bile o kadar farklı noktalardan dokundu ki. Hakkını ödeyemem. İyi ki yollarımız kesişmiş sizlerle, çok faydalı oldu, çok teşekkür ederim.” diyerek duygularını paylaştı.
Devamı gelmeli…
Görüşlerini yazılı olarak dile getiren bir diğer katılımcı ise “Benim için çok yararlı bir etkinlik oldu. Harika farkındalıklar yaşadım, keşke daha sık sık böyle eğitimler olsa. Çok verimli bir etkinlikti. Hocamız her hafta aynı gün ve saatte bize Pozitif Psikolojiye dair çok kıymetli bilgiler verdi. Çok teşekkür ederiz. Söyleşiler çok verimli ve faydalıydı. Her bir oturumdan çok keyif aldım. Kesinlikle devamı gelmeli.” dedi.
Eğitimin halka açık olması çok değerli
Katılımcıların duygularını ifade ettiği son oturumda bir başka katılımcı da “Sekiz haftalık seminer nasıl geçti hiç anlamadım. Gerçekten verimliydi. Bir profesörden ders almak benim için çok değerliydi. Teşekkür ederiz emeklerinize… Böyle değerli bir eğitimin üniversiteler dışında halka da açık olması beni son derece mutlu etti. Eğitim içeriğini çok değerli, detaylı, bol örnekli ve güncel buldum.” şeklinde duygularını paylaştı.
“Mutluluğun bilinçli bir seçim olduğunu öğrenmek iyi geldi”
“Mutluluğun bilinçli bir seçim olduğunu öğrenmek iyi geldi. Artık mutluluğumu başkalarının bozmasına izin vermiyorum. Hayallerimi hedeflerimi gerçekleştirmeye çalışırken nerede tökezlediğimi fark ettim.” şeklinde fikirlerini paylaşan bir diğer katılımcı da Pozitif Psikoloji Söyleşilerinin tekrarının olmasını çok istediğini söyledi.
“Kendini mutlu eden insan çevresine de mutluluk yayar.” diyen bir başka katılımcı ise “Etkili, faydalı ve öğretici bir etkinlikti. Devamı olsa ne güzel olur.” diyerek temennide bulundu.
Böylesine anlamlı ve değerli bir çalışmayı akademi dünyasının sınırları dışına taşıyanlara teşekkür eden bir katılımcı da bu tarz çalışmaların devamını sabırsızlıkla beklendiğini söyledi.
“Bakış açım değişti”
Görüşlerini dile getiren bir katılımcı ise “Bakış açım değişti. Hayata, kendime ve yaşadıklarıma bakışım değişti. Bazı noktalarda kendimi daha güçlü hissediyorum. Çok üzüldüğüm bazı meseleleri sadece kendime yük ettiğimi anladım. İnsan ilişkilerinde daha özgür ve daha rahatım. Bu ve daha birçok sebepten etkinliğin çok faydalı ve anlamlı olduğunu düşünüyorum.” diye duygularını paylaştı.
“Farklı konu başlıklarıyla tekrarı olabilir mi diye takipte olacağım”
Bir diğer katılımcı da “İnsana dair önemli konuların ele alındığı 8 haftalık eğitim için öncelikle Tayfun Hocaya ve emeği geçen ekibe teşekkür ederim. Hocamızın ücret talep etmeden bilgisini, birikimini toplumun erişimine açması bir birey olarak bana çok değerli hissettirdi. Ülkemiz insanın farkındalığını arttırmak için çok güzel bir eğitim oldu. Farklı konu başlıklarıyla tekrarı olabilir mi diye takipte olacağım.” dedi.
“Umarım tüm akademik camiaya örnek olur”
Bir katılımcının “Oldukça değerli ve katkı sağlayan bir süreçti. Umarım tüm akademik camiaya örnek olur. Başından sonuna, emeği geçen herkese ve değerli hocamıza teşekkür ederim. Minnettarım.
Muhteşemdiniz, çok faydalandım, yeri geldi gözyaşlarıyla dinledim, yeri geldi aklıma kazıdığım öğretileriniz oldu. Hayatıma dokundunuz hocam.” şeklinde duygularını ifade etmesi de dikkat çekti.
Bir katılımcı da “Ufuk açıcı, değer katan kaliteli bir söyleşi oldu. Hocam yeni ufuklar açtı. Kendimle yüzleştiğim, hayatımdan birçok yaşanmışlığın bilimsel açıklamasını öğrendim. Doğru davranışlar yaptığımı anladığım, kendimi tebrik ettiğim, kendimle gurur duyduğum dersler oldu. Her anlamda faydalandım. Çok şey kattınız bana.” diyerek 8 haftalık söyleşi boyunca yaşadıklarını özetledi.
“Bir bakıma da bedava online terapi işlevi gördü”
“Pozitif Psikolojinin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için düzenlenen bu etkinlikle, bireylerin içsel refahına katkıda bulunacak bilgilerin aktarılmasıyla topluma yarar sağlandığını ve başarılı bir iş çıkarıldığını düşünüyorum.” diyen bir katılımcı da söyleşilere yönelik, “Bence bir bakıma da bedava online terapi işlevi görmüştür. Belki çoğunluğun bildiği ama uygulayamadığı bazı şeyler üzerine düşünme ve kendini sorgulama yetisini artırarak hayatımızda uygulamada kolaylık sağlamıştır. Bilinenin altında daha derin anlamların yattığını da göz önüne sermişlerdir. Böylesine, toplumun huzuruna bir etkinlik için teşekkürlerimi sunmak isterim.” diye görüşlerini paylaştı.