Ameliyatsız, Anal bölgeye müdahale olmadan Hemoroid Tedavisi mümkün mü?
Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç Dr. Ömer Faruk ATEŞ bu yazıda Ameliyatsız Hemoroid Tedavisi hakkında detaylı bilgiler verdi.
Halk arasında basur veya mayasıl olarak da bilinen hemoroid oldukça sık görülen ve çok rahatsız edici bir hal alabilen bir hastalıktır. Hayat kalitesini bozmasının yanında vücutta görüldüğü yer itibariyle de ayrıca sıkıntılıdır. Birçok hasta bu bölgenin ameliyatından korkmakta veya çekinmekte, birçoğu da ameliyat olmasına rağmen dertlerine derman bulamamaktadır. Ancak Girişimsel Radyolojik olarak bu hastalığın da tedavisinde ameliyatsız tedavi seçeneği mevcut. Üstelik hastalığın bulunduğu bölgeye doğrudan bir temas olmadan.
Hemoroid Nedir?
Hemoroid, dışkılama kanalı (anal kanal) ve rektumun içinde ve bazen de dışında oluşan şişmiş, genişlemiş damar keseleridir. Basur veya mayasıl olarak da bilinirler, ağrılı olabilirler ve kanamaya neden olabilirler.
Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç Dr. Ömer Faruk ATEŞ Tahminen 20 kişiden 1’inde semptomatik hemoroid vardır. Her yaştan, cinsiyetten, ırktan ve etnik kökenden insanı etkileyebilir. Yaşlandıkça daha sık görülür ve 50 yaşın üzerindeki kişilerin yarısından fazlasını etkiler. Medikal tedavi, cerrahi yöntemler ve minimal invazif girişimsel radyolojik yöntem de dahil olmak üzere hemoroid için birçok tedavi seçeneği mevcuttur.
Neden Olur?
Hemoroid, anüs ve dışkılama kanalındaki damarlarda uzun süreli basınç artışına bağlı meydana gelir. Karnınız veya bacaklarınız üzerindeki baskıyı artıran tekrarlayan veya uzun süren herhangi bir şey bu damarların şişmesine veya iltihaplanmasına neden olabilir.
Hemoroid aşağıdaki nedenlerden dolayı gelişebilir:
- Özellikle hamilelik sırasında kilo alımından kaynaklanan pelvik baskı
- Kabızlık ya da bağırsak hareketini gerçekleştirmek için zorlanma
- Uzun süre tuvalette kalma alışkanlıkları (tuvalette okuma veya telefon ile ilgilenmek gibi)
- Ağır nesneleri kaldırmak (Ağırlık egzersizleri, ağır işlerde çalışıyor olmak, ayakta çalışmak)
Ayrıca silindikten sonra geride kalan dışkı hemoroidi daha da kötüleştirebilir.
Hemoroid Tipleri
Dört tip hemoroid vardır:
- İç hemoroidler en sık görülen tiptir. Rektumun içinde meydana gelirler ve genellikle ağrılı değildirler.
- Dış hemoroidler en az görülen tiptir. Anüs girişinde meydana gelirler ve çok acı verici olabilirler.
- Sarkan hemoroidler, anüsün dışına kayan iç hemoroidlerdir.
- Trombozlu hemoroidler kan pıhtılarıyla dolu olan hemoroidlerdir. Dahili veya harici olabilirler. Dışarıdayken acı verici olabilirler.
Hemoroid Embolizasyonu nedir?
Girişimsel radyolog, son nesil radyoloji ekipmanlarının rehberliğinde, hastanın kasığındaki veya kolundaki bir atardamara bir kateter yerleştirir ve bunu hemoroitlere kan sağlayan atardamarlara bağlar.
Hala görüntü rehberliği altında olan radyolog, atardamarların içine küçük tıkayıcı maddeler yerleştirir ve bunlar, atardamarları dakikalar içinde tamamen tıkar .
Ayrıca daha küçük damarları kapatmak için mikroküreler de enjekte edebilir.
Radyolog daha sonra kateteri arterden çıkarır ve delinme bölgesinin üzerine bir bandaj yerleştirir.
İşlemin tamamı endovasküler olduğundan (yani kan damarları yoluyla gerçekleştirildiğinden) doğrudan anorektal (dışkılama bölgesine) travma, kesi veya yara izi oluşmaz.
Hemoroidal arter embolizasyonunun amacı nedir?
Hemoroidin ana nedenlerinden biri hemoroid toplardamarlarındaki damar tıkanıklığıdır. Bu durumu bu damarların “aşırı kanlanmasına” benzetebiliriz.
Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç Dr. Ömer Faruk ATEŞ Embolizasyon, kan akışını durdurmak için doğrudan hemoroitlere kan sağlayan damarları hedef alır. Kan akışının kesilmesiyle hemoroitlerin “tıkanıklığı giderilir” ve başta kanama olmak üzere semptomlar ortadan kalkar.
Direkt anorektal travma, kesi veya yara izi yoktur. İşlemin tamamı endovaskülerdir, yani kan damarları yoluyla gerçekleştirilir. Hemoroid anal kanaldan dışarı çıkmışsa ve geri içeri itilemeyecek seviyedeyse (evre 4) bu durumda cerrahi tedaviden daha fazla fayda göreceği için hasta cerrahi tedavilere yönlendirilir. Ancak eğer cerrahi tedaviler yapılamıyorsa bu durumda endovasküler tedavi yani embolizasyon uygulanabilir.
Herhangi Bir Risk Var mı?
İşlem deneyimli bir girişimsel radyolog tarafından yapıldığında güvenlidir. Anjiografi yapılan bölgede kanama veya dışkılama sırasında geçici rahatsızlık hissi veya geçici ağrı işlemin risklerindendir.
İşlemden Sonra?
İşlem günübirlik bir işlemdir. İşlemden sonra hasta 5-6 saatlik gözlemden sonra aynı gün taburcu edilebilir. İşlem sonrası basit ağrı kesiciler reçete edilir. Birkaç gün ağır kaldırmak veya egzersizden uzak kalmak dışında günlük aktiviteler kısıtlanmaz. Yani hasta normal hayatına veya işine dönebilir.
2024 yılındayız ve tıp teknoloji ile birlikte sürekli gelişiyor ve kendini yeniliyor. Günümüzde hastalıkların teşhis ve tedavisinde birçok yenilikler ortaya çıkmıştır. Bu tekniklerden birçoğu Girişimsel Radyoloji branşı altında toplanmıştır. Girişimsel radyolojinin hastaya ameliyatsız çözüm ve daha konforlu bir tedavi sunabildiği hastalıklardan birisi de hemoroiddir. Eğer bir hemoroidiniz varsa siz de deneyimli bir girişimsel radyoloğa çözüm için gidebilirsiniz.