Aşılanmak her Çocuğun en doğal hakkıdır
“Çocukluk çağı aşıları, çocukları birçok ciddi hastalıktan koruyan önemli bir önlemdir. Bu aşılar, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların yayılmasını önler ve toplumda toplu bağışıklık oluşturarak salgınların önüne geçer. Ayrıca, çocukluk çağı aşıları uzun vadede geleceğin erişkinlerinin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine de katkıda bulunur.” diyen Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik, her çocuğun en doğal hakkı olan aşı hakkı ile ilgili bilgiler aktardı.
Aşılama, koruyucu hekimlik uygulamalarında yer alan ve hastalıkların önlenmesinde en etkili uygulamalardan biridir. Başarılı aşılama programı ile yüzyıllar boyu yüzbinlerce ölümlere yol açmış pek çok hastalık kontrol altına alınmıştır. Çiçek hastalığı buna en güzel örnektir. Dünya üzerinden yok edilen bu hastalığın aşısı da artık uygulanmamaktadır.
Çocukluk çağı aşıları, çocukları birçok ciddi hastalıktan koruyan önemli bir önlemdir. Bu aşılar, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların yayılmasını önler ve toplumda toplu bağışıklık oluşturarak salgınların önüne geçer. Ayrıca, çocukluk çağı aşıları uzun vadede geleceğin erişkinlerinin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine de katkıda bulunur. Türkiye’deki aşılama programı, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Doğum itibariyle başlayan bir programdır ve çocukluk çağındaki birçok hastalığa karşı koruma sağlayan rutin aşıları içerir. Dünya standartlarına göre geniş bir aşılama programımız bulunmaktadır. Aşılar ücretsiz olarak sağlanır ve genellikle bebeklik döneminde, okul öncesi ve okul çağındaki çocukları hedefler. Ayrıca, özellikle risk altındaki gruplara veya salgın durumlarında ek aşılar yapılabilir. Bu program, sağlıklı bir toplum oluşturmak ve hastalıkların yayılmasını önlemek için kritik bir önlemdir.
Aşı olmanın 5 önemli nedeni
- Kişisel koruma: Aşılar, hastalıklara karşı bireysel koruma sağlar. Aşılanmak, kişinin o hastalığı geçirme riskini azaltır veya ortadan kaldırır.
- Toplumsal koruma: Aşılar, toplumda hastalıkların yayılmasını önler. Bu, toplu bağışıklık oluşturarak hastalıkların bulaşmasını zorlaştırır ve toplumun genel sağlığını korur.
- Ciddi hastalıkların önlenmesi: Aşılar, ciddi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Özellikle çocukluk çağındaki hastalıkların önlenmesi, uzun vadeli sağlık etkilerini azaltabilir.
- Toplumun sağlık maliyetlerinin azaltılması: Aşılar, hastalıkların neden olduğu sağlık hizmetleri ve kayıpların azaltılmasına yardımcı olur. Bu, sağlık sistemine ve topluma ekonomik olarak faydalıdır.
- Küresel sağlık: Aşılar, küresel olarak hastalıkların kontrol altına alınmasına ve yayılmasının önlenmesine katkıda bulunur, böylece küresel sağlık ve refahı artırır.
Sağlık bakanlığı aşılama programında hepatit B, BCG (verem ), zatürre (pnömokok), çocuk felci, difteri-boğmaca-tetanoz/hip menenjitli aşı, kızamık- kızamıkçık-kabakulak aşısı, hepatit A aşısı ve erişkin tip defteri aşısı rutin olarak uygulanmaktadır. Sağlık bakanlığı aşılama programı dışında rotavirüs aşısı, meningokok menenjiti aşısı, HPV (rahim ağzı kanseri aşısı )ve özel durumlarda influenza (grip) aşısının da yine çocukluk çağında yaş gruplarına uygun olarak uygulanmasını tavsiye etmekteyiz.
Çocukluk çağı aşılarının uygulamadan sonra genellikle hafif yan etkileri olabilir. Bunlar arasında aşı yerinde kızarıklık, şişlik, hafif ateş, halsizlik ve ağrı sayılabilir. Nadiren daha ciddi yan etkiler görülebilir, ancak bunlar oldukça enderdir. Aşıların faydaları, genellikle olası yan etkilerden çok daha fazladır, çünkü aşılar ciddi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.