Diyabet ( Şeker Hastalığı )

Diyabette beslenme tedavisi hakkında

Diyabet; vücutta pankreas adı verilen organın salgıladığı insülinin herhangi bir sebeple az salgılanması, salgılanmasında bir bozukluğun oluşu ya da salgılanmasına rağmen etkisinin eksikliğine bağlı olarak, kan şekerinin kronik bir şekilde yükselmesiyle seyreden, metabolik bir bozukluktur.

Diyabet Türleri Nelerdir?

En sık görülen diyabet türleri Tip 1 , Tip 2 ve gestasyonel diyabettir.

Tip 1 diyabet, vücudun insülini tamamen ya da tamama yakın olarak üretmemesidir. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde teşhis edilir, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Tip 1 diyabetli kişiler dışarıdan insülin almak zorundadır.

Dyt.Miray Türker Kaya
Dyt.Miray Türker Kaya

Tip 2 diyabette, vücudunuz insülini yeterli kullanaması ya da yeteri kadar üretememesidir. Çocukluk döneminde bile her yaşta tip 2 diyabet geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte, bu tip diyabet genellikle orta yaşlı ve yaşlı kişilerde görülür. Tip 2, en sık görülen diyabet türüdür.

Gestasyonel diyabet, bazı kadınlarda hamileyken gelişir. Çoğu zaman, bu tür diyabet bebek doğduktan sonra geçmektedir. Ancak, gestasyonel diyabeti olan kadınların ileride Tip 2 diyabeti görülme olasılığı yüksektir

Diyabette Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diyabetli bireylerin beslenmesinde kan glukoz düzeyini düşürmek ve dengelemek amaçlanır.

Vücut ağırlığındaki %5-10 azalma bile kan şekeri düzeylerinde anlamlı düzelmeye yol açar. Vücut ağırlığını azaltmak ve kan şekerini dengelemek için öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır.

Öğünler 3 anaöğün, 2-3 ara öğün olmak üzere düzenli olarak belirli saatlerde tüketilmelidir.

Öğün atlamamak gerekir. Atladığınız veya geciktirdiğiniz öğünler kan şekerinizde önemli oynamalara yol açamaktadır.

Şeker ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır.Kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlere sebep olduğu için tamamen hayatınızdan çıkarılmalıdır.

Karbonhidrat kaynağı olarak basit karbonhidrat kaynakları(beyaz ekmek,şeker,bal,reçel) yerine kompleks karbonhidratlar(tam buğday ürünleri, kurubaklagiller) tercih edilmelidir.

Posalı ve glisemik indeksi düşük yiyecekleri tercih edilmelidir.

Doymuş yağ tüketimi azaltmalıdır. Doymuş yağdan zengin yağlı et, sakatat, tereyağı, kümes hayvanları derisi gibi besinlerden uzak durulmalıdır.

Alkol diyabetlide ağır hipoglisemiye neden olabilir ve hipoglisemiden çıkmayı geciktirir. Bundan dolayı kesinlikle diyabetli birey alkol kullanmamalıdır.

Fiziksel aktivite artırılmalıdır. Bunun için günlük olarak düzenli 30-45 dakika açık hava yürüyüşleri yapılabilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir