Sağlık Haber

29. Ulusal Alerji ve Klinik immünoloji kongresinde “Tek Sağlık Yaklaşımı” ilgi çekti

Bu yıl 29’uncusu gerçekleştirilen Ulusal Alerji ve İmmünoloji Kongresinde konferans veren ABD Nevada Üniversitesi’nin Öğretim Üyesi ve Dekanı Prof. Dr. Müge Akpınar Elçi, Tek Sağlık Yaklaşımıyla kongrenin en dikkat çekici konuşmalarından birini gerçekleştirdi. Prof. Dr. Elçi, iklim değişikliği sonucunda toplumda artış gösteren alerjik hastalıklara tek sağlık yaklaşımı ile çözüm sunulabileceğini ifade ederek, “İnsanlar, hayvanlar, bitkiler ve ortak çevreleri arasındaki bağlantıyı tanıyarak optimal sağlık sonuçlarına ulaşabiliriz” diye konuştu.

29. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Kongresi’nde konferans veren ABD Nevada Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dekanı Prof. Dr. Müge Akpınar Elçi, kongrenin en dikkat çekici konuşmalarından birini gerçekleştirdi. İklim değişikliği sonucunda toplumda artış gösteren alerjik hastalıklara Tek Sağlık Yaklaşımı ile çözüm sunulabileceğini ifade eden Prof. Dr. Müge Akpınar Elçi, yaklaşımla ilgili şunları anlattı:

“Tek Sağlık Yaklaşımı; insanların, hayvanların ve çevrenin sağlığını dengelemek ve optimize etmek için birleştirici bir yaklaşımdır. Sadece insanların sağlıklı olması yetmez, insan sağlığı için aynı zamanda hayvanların sağlıklı olması ve ekosistemin sağlıklı olması gerekir. Tek sağlık yaklaşımını anlamak ve farklı kuruluşlarla bağlantı kurmak insan sağlığı için önemlidir. Toplumun farklı düzeylerinde birden fazla sektörü, disiplini ve topluluğu ilgilendirir. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler ve çevremiz arasındaki etkileşimlerin değişmesi ile Tek Sağlık Yaklaşımı giderek önem kazanmıştır.”

“TEK SAĞLIK YAKLAŞIMINDA ÖNCELİKLE ÇEVRE SAĞLIĞI DİKKATE ALINMALI”

İklim değişikliğinin getirdiği salgın hastalıkların hem ekonomik ve sosyal hem de insan sağlığı üzerinde dramatik bir etkisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Müge Akpınar Elçi, birçok alanı kapsayan tek sağlık yaklaşımında öncelikle çevre sağlığını dikkate almamız gerektiğini ifade etti. Tek sağlık kavramının hedefleri arasında insanlarda ve hayvanlarda Covid-19 gibi zoonotik hastalıkları önlemek, biyoçeşitliliği korumak, gıda güvenliğini sağlamak, küresel sağlık güvenliğini korumak gibi önceliklerin yer aldığının altını çizen Prof. Dr. Elçisözlerini şöyle sürdürdü: 

“Alerjik hastalıklar da tek sağlık kavramı ile yakından ilişkilidir. İklim değişikliği ile artan alerjik hastalıklar; değişen polen mevsimleri, hava kirliliği ve değişen biyoçeşitliliklerin insan sağlığı üzerinde etkilerinin sonucu olarak görülmektedir. Hava, su ve toprak kalitesinin etkilenmesi ile çok çeşitli alerjenlere maruz kalmaktan kaynaklanan alerjik hastalıklar ve astım, iç ve dış mekanlarda meydana gelen tahriş edici ajanlar (kirleticiler), suların kirlenmesi ile ortaya çıkan deri ve mukoza yakınmaları ile yakından ilişkilidir. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler ve ortak çevreleri arasındaki bağlantıyı tanıyarak optimal sağlık sonuçlarına ulaşabiliriz.”   

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir