Dermapen nedir? Dermapen sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Cilt yaşlanması kaçınılmaz ancak yavaşlatılabilir.
Dermapen nedir?
“Dermapen nedir?” sorusunun cevabı kısaca; cilt yenileme uygulamasıdır. Kolajen indüksiyon tedavisi olarak da bilinen dermapen ile cilt küçük iğnelerle delinerek cildin elastin ve kolajen üretmesi sağlanır. Böylelikle cildin daha genç ve iyi görünmesi hedeflenir. Gün geçtikçe teknolojide yaşanan değişimler, sağlıkla ilgili yeni imkanlar tanıdı. Bunlardan biri de cilt sağlığı üzerinde yaşandı. Cilt uygulamaları çeşitlendi ve cilt ilgili en çok şikayet edilen sorunlara dair pek çok farklı uygulama gelişti. Dermapen (microneedling) de bu uygulamalardan biri olarak kabul edilebilir. İngilizce isminden de anlaşılacağı üzere küçük iğnelere sahip bir başlık yardımıyla yapılan bu işlem aslında bir dermo-kozmetik uygulamadır. Cildi iyileştirmeyi hedefler.
Dermapen ne işe yarar?
Dermapen uygulaması cildi yenilemek amacıyla yapılır. Sadece cildi gençleştirmek için uygulanmaz. Yaralar, sivilceler nedeniyle kaybolan kolajen dermapen uygulaması ile üretilebilir. Dermapen bazı cilt sorunlarının yarattığı etkileri gidermeye yarar. Dermapen sonrası aşağıdaki cilt sorunları azalır.
- İnce çizgiler ve kırışıklıklar,
- Ciltte oluşan koyu lekeler,
- Azalan cilt esnekliği,
- Yara izleri,
- Akne,
- Saçkıran (alopesi),
- Büyük gözenekler,
- Çatlaklar.
Dermapen uygulamasının faydaları
Dermapen faydaları çeşitlidir. Ancak en temel fayda kolajen üretimini arttırmasıdır. Kolajen, cildin pürüzsüz ve genç görünmesini sağlamaya yardımcı olan temel bir proteindir. İleri yaşla birlikte azalan kolajen miktarının üretilmesi kırışıklıklara karşı önemlidir. Kolejenin artması her zaman genç bir cilt görünümü anlamına gelir. Dermapen tedavisinin sivilce izleriyle ilgili de etkili olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Mikro iğneler sayesinde sertleşmiş yara dokusu parçalanır ve dokunun iyileşmesi sağlanır. Diğer yaralar üzerinde de dermapenin olumlu etkiler sağladığı çalışmalar yayınlanmıştır.
Dermapen işlemi kimlere uygulanır?
İşlem yetişkinler için uygulanabilir. Aşağıdaki sorunları olan kişilere mikro iğneleme önerilmez.
- Aktif bir cilt enfeksiyonu,
- Aktif akne,
- Aktif uçuk,
- Keloid yara izleri,
- Karma cilt yapısı,
- Kolajen vasküler hastalıkları,
- Skleroderma,
- Mantar enfeksiyonu,
- Egzama,
- Sedef hastalığı,
- Bağışıklık sistemi baskılanması,
- Hamilelik,
- Emzirme.
Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin de işlemden önce mutlaka bunu doktorla paylaşmaları gerekir. Bu kişilerde kanama riski daha yüksektir.
Koyu ten rengine sahip kişilerde daha iyi sonuçlar verebilir.
Dermapen nasıl yapılır?
Dermapen uygulaması 15-20 dakika sürer. Öncesinde lokal anestezi uygulanırsa süre biraz daha uzayabilir. Mikro iğneleme cihazı kullanılır. Dermo-kozmetik işlem olsa da medikal bir işlemdir. Bu nedenle güvenli bir ortamda ve uzman kişilerce uygulanmalıdır.
Genellikle öncesinde uyuşturucu krem sürülür. Ardından işlem gerçekleştirilir. Kaleme benzer bir aletle minik iğneler dermatolog tarafından yüze batırılır ve bu iğnelerle cilt altında küçük delikler açılmış olur. Uzman, eşit şekilde hareketlerle bu iğneleri batırmış olur. İşlem sonrası yatıştırıcı bir serum uygulanabilir.
Dermapen sonuçları uzun vadede daha iyi görülür. Dermapen işlemi iyi sonuç almak için çoğunlukla 3-6 seans uygulanır ve seansların aralıkları 2-6 haftadır. Mikro iğneleme ile kolajen ve elastik cilt lifleri artırılabilir.
Dermapen sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Dermapen genellikle yan etkisi düşük bir işlemdir. Ancak dermapen işlemi sonrası cilt tahrişi görülebilir. Şişkinlik, kızarıklık, morarma, kuruluk ve ciltte pullanma gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Enfeksiyon, cilt pigmentasyon değişiklikleri, işlemden sonra verilen topikal ilaçlara karşı tepki gibi daha ciddi yan etkiler olabilir. Bu sebeple işlemden sonra doktorunuzun verdiği kremleri düzenli kullanmanız önemlidir. Sorunlu bir cildiniz varsa iyileşme biraz daha zaman alır.
Dermapen işleminden sonra kızarıklık oluşması normaldir. Bu kızarıklık genellikle 24 saat içinde azalır. Dokunulduğunda hassasiyet hissedilebilir. Yine 1-2 gün sonra bile cildinizde gerginlik olabilir. İşlenme sonrasındaki kabuk ve morarmalar sizi korkutmasın. 3 gün sonra iyileşme büyük ölçüde görülür.
Çoğu kişi işlemden sonra makyaj yapmaya birkaç gün sonra dönebilir. Ancak cilt daha hassas olacağından dikkatli olunmalıdır. Mutlaka güneş kremi sürülmesi tavsiye edilir. Doğrudan güneşe çıkılması önerilmez.
Yine işlemin yapıldığı hafta cilde asidik ürünler uygulamamak gerekir.
Daha önce uçuk çıkaran kişilerde dermapen uygulaması uçuğu uyarabileceği için işlemden sonra 1 hafta boyunca oral anti-viral ilaç verilebilir.