Alzheimer çözümsüz değil!
Onlar unutsa da siz unutmayın!
Alzheimer çözümsüz değil!
Pes etmeyin!
Efendim, Tanrıya şükürler olsun ki modern tıbbın sayesinde insan ömrü giderek uzuyor. Çoğumuzun ebeveynleri, hatta büyük ebeveynleri hayatta; üstelik nazar değmesin sağlıklılar da. Aman onlar başımızdan hiç eksik olmasınlar. Tabii ki ileri yaşlara bağlı olarak hepsinin başına bir takım sağlık sorunları açılıyor, ama biz de onlar için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.
Herhalde hepiniz katılırsınız, sağlık söz konusu edildiğinde; en önemli şey akıl sağlığı. Çocuğu olmaktan gurur duyduğumuz, bir zamanlar aklının ışığına hayran olduğumuz büyüklerimizin giderek bunaması çok üzücü bir durum; insanın içi parçalanıyor. Yakınlarda çıkan kitabımda bu problem hakkındaki tüm sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.
Burada sadece en önemli noktayı vurgulamak istiyorum: Alzheimer olabileceğini düşündüğümüz ebeveynlerimizi, diğer bir deyişle bunama hastalarını iyileştirmek için yapılabilecek hiçbir şey olmadığını sakın düşünmeyin. Bu tip her sekiz hastanın biri, yapılacak basit bir ameliyatla eski haline döndürülebiliyor!
Varlığı 1965 yılından beri bilinen söz konusu ‘Adams Hakim’ hastalığında yürüyüş bozukluğu genellikle ilk ortaya çıkan bulgu. Tipik yürüyüş yavaş ve ayağı yerden kaldırmadan sürükleme tarzında atılan küçük adımlar şeklinde, hasta dönüşlerde zorlanır.
Zihinsel değişiklikler, yakın hatırlamada zorluk şeklinde hafıza kaybı; azalmış dikkat ve düşüncede yavaşlama şeklinde. Bazen görülen idrar kaçırma yakınmasına gelince, hastalar ilk başta tuvalete yetişemediklerinden söz ederler.
Söz konusu hastalık, bunamaya yol açan nedenler arasında tümüyle tedavi edilebilen; yani hastanın yaşamına eskiden olduğu gibi normal bir yaşlı olarak devam edebildiği tek hastalık. Bu insanların beyninde ortaya çıkan küçülme sonucu, beynin içindeki boşlukları doldurup çevresini kaplayan beyin omurilik sıvısının arttığını biliyoruz. İşte bu durum ‘bunama’ tablosu ile ilişkili.
Hastalığın diğer bir adı da ‘Normal Basınçlı Hidrosefali’ dir. Tedavi amaçlı yapılan şant takılma ameliyatının başarılı olma şansı ise, cerrahiden 3 ila 6 ay sonra % 65 – % 95 arasında. Üstelik iyileşme görülecek bu hastaları, ameliyattan önce yapılacak bir testle saptamak da mümkün.
Onlar unutsa da siz unutmayın!