Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Omurga kırığından çimentolama ile kurtulmak mümkün

Kemik erimesi hastalarında tamamen parçalanmamış kırıklar olduğunda halk arasında “çimento” olarak tanımlanan dolgu tedavilerinin başarılı sonuçlar verdiğini vurgulayan Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, “Çimentoloma (kifoplasti) yöntemiyle hastanın kırık omurgasının içine özel bir balon şişirilir ve çöken omurganın yüksekliği düzeltildikten sonra kemik çimentosu verilir. Ameliyathane şartlarında ve lokal anestezi altında gerçekleştirilen, 20-25 dakika süren işlem sonrasında 1 gün istirahat ettirilen hasta, hiçbir sorun yaşamadan normal yaşantısına devam edebilmektedir” dedi.

Osteoporozun kemik yapımının azaldığı, yıkımının arttığı bir kemik hastalığı olduğunu ifade eden Medical Park Karadeniz Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, “Normal şartlarda kemik dokusu sürekli yapılıp yıkılarak kendini yenileyen bir dokudur. Bu dengenin bozularak kemik yıkımının daha fazla olduğu veya yapımının azaldığı durumlarda kemik dokusunda kalsiyum gibi mineraller ve kemik çatıyı oluşturan kolajen doku azalır. Bu durumda kemik dokusunun yoğunluğu azalarak zayıflar ve kemik erimesi (osteoporoz) oluşur” diye konuştu. 

KEMİK ERİMESİ SİNSİ İLERLER

Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, kemik erimesi belirtilerini ise şöyle sıraladı:

“Kemik erimesi çoğu zaman belirti vermeden ilerler. Belirti verdiğinde genellikle sırtta, belde mikro  (küçük) kemik kırıklarına bağlı sırt ve bel ağrısı olur. İlerlemiş kemik erimesi olan hastalarda omurgada kırıklara bağlı şiddetli ağrılar, gittikçe ilerleyen kamburlaşma, boy kısalması gibi bulgular ortaya çıkabilir.”

KIRIKLARIN YÜZDE 80’İ TESADÜFEN SAPTANIYOR

Kemik erimesi (osteoporoz) olan hastaların omurganın kompresyon kırıklarına eğilimli olduğunu söyleyen Medical Park Karadeniz Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, “Kemik erimesi hastalarının bazılarında omurga basınç altında ezilir ve çöker, bu da yükseklik kaybına yol açar. Bu tip kırıklar genellikle ciddi bir travma olmadan ortaya çıkar. Osteoporoz nedeniyle zayıflamış omurga gövdesinde meydana gelen bu kırıkların büyük çoğunluğu (yaklaşık yüzde 80’i) bel ve sırt ağrısı nedeni ile başvuran hastaların araştırılmasında tesadüfen tespit edilmektedir” ifadelerini kullandı. 

1 GÜN SONRA TABURCU OLUNABİLİR

Kemik erimesi hastalarında tamamen parçalanmamış kırıklar olduğunda halk arasında “çimento” olarak tanımlanan dolgu tedavilerinin başarılı sonuçlar verdiğini vurgulayan Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, bu tedavide uygulanan iki yöntemi şöyle anlattı:

“Vertebroplasti: Röntgen eşliğinde ciltten özel iğnelerle girilir ve kırık omurga içine kemik çimentosu verilir. Bu sayede kemik güçlendirilmiş olur.

Kifoplasti: Kifoplastide ise vertebroplastiden farklı olarak kırık omurga içinde özel bir balon şişirilir ve çöken omurganın yüksekliği düzeltildikten sonra kemik çimentosu verilir. Ameliyathane şartlarında ve lokal anestezi altında gerçekleştirilen, 20-25 dakika süren işlem sonrasında 1 gün istirahat ettirilen hasta, hiçbir sorun yaşamadan normal yaşantısına devam edebilmektedir.”

DOLGU TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI

Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, dolgu tedavisinin avantajlarını ise şöyle sıraladı: 

  • “Lokal anestezi ile yapılır. 
  • Kesi yapılmamaktadır, sadece iğne ile girilir.
  • İşlem sonrası ağrının hemen kesilmesi.
  • İşlemden 24 saat sonra normal hayata geri dönüş.
  • Komplikasyon oranı çok düşük.”
Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir