Sonbahara güneş lekeleri ile mi giriyorsunuz?
Yaz bitti. Mirası ise sadece bronz bir tenden fazlası olabiliyor.
Özelliklede korunmasız yakalandığımız güneşin istenmeyen hediyesi güneş lekelerine karşı neler yapabiliriz? Avrasya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hatice Deniz Yardımcı, güneş lekeleri için merak edilenleri sizler için anlattı.
İstenmeyen lekeler yaz güneşinin hediyesi…
Pandeminin ardından pek çok kişi yaza ve güneşe aç bir şekilde tatil yerlerine akın etti. Ancak son dört yılın acısını çıkaralım derken yeterince tedbir almadıysanız teninizde güneş lekeleri ile eve dönmüş olabilirsiniz.
Güneş lekeleri birçok nedene bağlı olarak oluşabilir
Güneş lekelerinin oluşumunda birçok faktör yer almaktadır. Özellikle genetik yatkınlık ve UV ışınları en etkili nedenler arasında sayılabilir. Bunun dışında kozmetik uygulamalar, gebelik ve çeşitli ilaçlar da güneş lekesi oluşumuna etki etmektedir. Güneşe maruz kalan bölgelerde; kahverengi yamalar, benekli kahverengi noktalar ya da beyaz lekeler şeklinde belirtiler görülebilir.
Güneşle gelen lekeler; gebelik lekeleri, melazma, çiller ve solar lentigodur. Daha çok yüzde, ellerde, sırtta ve dekoltede görülürler.
Çiller, genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar ve genelde açık ten rengine sahip ve kızıl saçlı kişilerde bulunurlar. 5 mm çapında, yuvarlak veya oval kahverengi lekeler şeklinde olan çiller, sıklıkla yüzde, ellerde, kollarda ve göğüs kısmının üst tarafında görülürler. Güneş ışığına maruz kalınması durumunda ise vücut kendini korumak için daha çok çil üretir ve çiller daha çok belirginleşmeye başlar.
Daha çok 30’lu yaşlardan sonra rastlanılan Solarlentigo ise vücudun en çok yüz, el sırtı, omuzlar ve boyun gibi güneşe en çok maruz kalınan bölgelerinde görülür. Çillerden çok daha büyüktürler ve oval kahverengi ya da siyah lekeler şeklinde görülürler. Akut güneş yanıklarında görülme sıklığı artar.
Melazma, daha çok alın, yanak, burun üzeri, çene ve dudak üstünde görülen kahverengi lekelerdir. Güneşe bağlı olarak ortaya çıkar ve gebelik, doğum kontrol hapları, epilepsi tedavisi nedenleriyle oluşabilir. Melazmanın, yüzeysel, derin ve miks tip olmak üzere farklı şekilleri vardır ve lekenin derinliğine göre bir tedavi şekli uygulanır. Koyu tene sahip kişilerde görülme sıklığı fazladır.
Gebelik lekeleri, melazmanın hamilelik döneminde rastlanılan bir türüdür. Doğum sonrasında kendiliğinden geçer aksi durumda melazmanın tedavi yöntemlerinden biri uygulanabilir. Güneş ışığıyla daha da belirginleşirler.
Sıklıkla yüz, el sırtı ve gövdede ortaya çıkan çizgisel veya benekli kahverengi lekeler olan berloque egzama daha çok kadınlarda görülür. Bir takım bitkilerin, kozmetik ürünlerin cilde teması ve sonrasında güneş ışınlarıyla etkileşime girmesiyle ortaya çıkar.
Tedavi yöntemi Güneş lekeleri, herkeste aynı oranda oluşamayacağı gibi lekelerin tedavi yöntemleri de farklılık gösterir. Tedaviden önce lekenin derinliği tespit edilmeli ve yaz-kış fark etmeksizin cilt tipine uygun güneş kremi kullanılmalıdır. Sonbahar aylarında daha çok Kimyasal Peeling, Fraksiyonel Karbondioksit Lazer tercih edilirken, yaz aylarında ise PRP ve leke mezoterapisi yöntemleri tercih edilmektedir.