Gebelikte Fizyolojik Değişiklikler
Gebelikte hem fizyolojik hem de duygusal çok değişiklik yaşanmaktadır. Bu değişimlerin iyi anlaşılarak normal mi yoksa anormal mi olduğunun çok iyi ayırt edilmesi gerekmektedir.
Gebelikte artan beslenme gereksinimin doğal sonucu iştah artar. Gebelikte en gözle görülür değişiklik kilo alımıdır. Gebelik boyunca 11 – 13 kg. arasındaki kilo alımı normal sayılmaktadır. Gebeliğin 4 – 6. haftalarında hormona bağlı olarak başlayabilen bulantı ve kusmalar esnasında, kusmaların beslenmeyi olumsuz etkilemeleri sonucu hastanede damardan beslenme yapılması gerekebilir.
Gebelikte göğüs çevresinde bir artma sözkonusu olduğundan %5 oranında akciğer kapasitesi olumsuz etkilenir. Bunun sonucunda soluk alıp vermede güçlükler yaşanabilir. Hareketlerde kısıtlanmalar olabilir. Kan dolaşım sisteminde ve kan hacmi ve hücre sayısında değişiklikler olabilir. Kandaki değişiklikten demir takviyesi gerekebilir. Zaman zaman kalp çarpıntısı görülebilir. Çarpıntı gebeliğin ilk haftalarında başlayabilir ve gebeliğin 20 – 24. haftalarında maksimum seviyeye çıkabilir. Tansiyonda oynamalar olabilir. Gebeliğin özellikle son dönemlerinde sol tarafa yatılarak, rahim ana toplar damarın bası yapmasına engel olunmalıdır. Sağ tarafa yatmak tansiyonu etkilediğinden bu pozisyondan kaçınılmalıdır.
Gebeliğin 10 – 12. haftalarında idrar yollarında genişlemeler olabilir. Hormonların ve büyüyen rahimin etkisiyle idrara çıkma sıklaşır. Mesaneyi tam boşaltamamak idrar yolları enfeksiyonu riskini artırır. Gebelerin idrarında az miktarda glukoz (şeker) görülebilir. Hormonların etkisiyle bağırsak hareketleri yavaşlayabilir. Mideden yemek borusuna kaçışlar olabileceğinden midede yanma şeklinde şikayetler olabilir. Kabızlık ve damar yapısındaki değişikliklerden hemoroid problemi yaşanabilir. Safra kesesinde taş oluşma oranı artabilir.
Gebelik döneminde eklemlerde gevşeme olabilir. Kilo artışı ve denge merkezinin değişmesi bel ve sırt ağrılarını belirgin ortaya koyabilir.
Karın ortasında koyu bir çizgi ortaya çıkabilir. Yüzde renk değişimleri, sivilcelenmeler, avuç içlerinde kızarıklık görülebilir. Hızlı büyüme karın duvarında ve memelerde çatlaklar oluşturabilir. Meme uçlarında genişleme ve koyulaşma görülür. Memede damarlanma ve hassasiyet artabilir. Son dönemde meme ucundan salgı olabilir.
Bu değişiklikler hormonun değişmesine bağlı olarak yaşanabildiğinden gebelik sonrası beliritlerin bir çoğu normal hale döner.