Çocuklarda alt ıslatma problemi için ne yapabiliriz?
Uzman Klinik Psikolog Yüsra Saraç konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Enürezis Nokturna: Gece altını ıslatma,
Enürezis Diurna: Hem gündüz hem gece altını ıslatma olarak adlandırılır.
Çocuğa enürezis tanısının konulabilmesi için en az 3 ay ve haftada 2 defa altını ıslatma davranışının görülmesi gerekmektedir.
Nedenleri Nelerdir?
Enürezisin altinda yatan bir çok farklı neden olabilir. Her çocuk için bu değişmektedir. Bu nedenler; Psikolojik faktörler (yeni kardeş doğumu,ölüm,boşanma,yeni okula başlama… gibi bir çok travmatik olaylar veye anne-çocuk,baba-çocuk ilişkileri.. ) Genetik faktörler, Uyanma-Uyku bozukluklari, Fizyolojik faktörler ( hormon bozukluklari, idrar kesesi rahatsizliklari, bosaltim sistemi bozukluklari, seker hastaligi … ) gibi faktörlerdir.
Tedavinin baslamasindan önce nedenin belirlenmesi icin ilk olarak tibbi muayene önerilir.
Daha sonra fizyolojik, biyolojik faktörler etkili olsa da olmasa da tedavide psikoterapi süreci de kullanılmaktadır. Çünkü altına ıslatan çocuklar suçluluk, kaygı, korku hissederler. Ve alt ıslatma davranışının altında bir çok etkilendiği durum olabilir.Burda hem çocukla hem de aileyle iş birliği içinde çalışmak önemlidir.
Ne Yapabilirsiniz?
Çocuk asla cezalandırılmamalıdır. Altını ıslatma davranışından sonra çocuk rahatlatılmalıdır. Bunun olabilecek bir durum olduğu hatta sizin de çocukken ara ara altınızına ıslattığınızı söyleyebilirsiniz.
Altını ıslattıktan sonra eşyaları yıkama,çarşafları değiştirme ritüelleri birlikte yapılmalıdır.
Çocuğa uyumadan önce bez bağlanmamalıdır.
Uyumadan bir kaç saat önce sıvı tüketimi denetlenebilir.
Uyumadan önce tuvalete gitmesi desteklenmelidir.
Çocuk uyuduktan bir kaç saat sonra uyandırılıp tekrar tuvalete götürülmelidir. Uykusu ağır olan çocuklar için alarm sistemi kurulabilir. Çocuk alarma uyanıp tuvalete kalkabilir.
Bu süreçte anne-babanın sabırlı olması önemlidir. Çocuğa baskı uygulamamalı ve sürekli kontrol edildiğini hissettirmemelidir. Çocuk denetimini sağlayıp tuvalete kendisi gitmesi için teşviklendirilmelidir. (Gece karanlıktan korkabilir bunun için hafif bir ısık acık bırakilabilir. )