Plastik ve Estetik Cerrahi

Dikiş İzleri Hangi Uygulamalar İle Düzeltilebilir?

Eski operasyonlardan kalan dikiş izleri de kişinin estetik açıdan rahatsız olmasına neden olabileceği için dikiş izlerine müdahale yapılabilir.

CİLT SOYMA İLE DİKİŞ İZİ GEÇİRME

Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz
Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz

Dikiş izlerini geçirmek için kullanılan yöntemlerden birisi cilt soyma işlemidir. Özellikle aşırı derin olmayan izlerde cilt soyma işlemi ile dikiş izinin olduğu bölgede yenilenme sağlanır.

Dikiş izlerinin geçmesini isteyen kişilerin bir uzmana görüşmeden önce bitkisel yöntemler, kremler ya da çeşitli uygulamalar ile bölgeye müdahale etmemeleri gerekir.

Dikiş izi olan bölgede cildin soyulmasını sağlayacak kimyasal bir peeling uygulanır. Bu yöntemle bölgede izin yerleştiği dokunun soyulması ve cildin kendiliğinden iyileşerek bölgedeki izlerin ortadan kalkması sağlanabilir.

Cilt soyma uygulamasında kimyasal peeling yapılmasının yanı sıra zımparalama ya da tıraşlama olarak bilinen ‘dermabrazyon’ adı verilen bir teknikle de soyulabilir. Dikiş izinin geniş bir alanda olduğu durumlarda bu uygulama tercih edilir. Dermabrazyon ile zımparalama işlemi sonrasında kişinin bölgeyi güneşten uzak tutması gerekir.

LAZER İLE DİKİŞ İZİ GEÇİRME

Büyük boyutlu olmayan ve aşırı dikkat çekmeyen dikiş izlerinde lazer uygulaması tercih edilebilir. Bu uygulama cilt soyma tekniğine göre daha az etkili olsa da izlerin rengini değiştirerek cilt ile uyumlu hale gelmesine yardımcı olur. Bu sayede rengi koyulaşan dikiş izleri ciltte kaybolabilir.
Dikiş izlerinin tedavi edilmesinde kullanılabilecek çeşitli yöntemler esasında yara izi tedavileri ile benzerlik gösterir.
Deri genişletme, iz olan bölgede yeni bir kesi ile izin kapladığı alanı azaltma gibi farklı teknikler denenebilir. Dikiş izlerini geçirmek için tercih edilecek teknik kişinin cilt yapısına, yara genişliğine ve yara geçmişine göre değişir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir