Plastik ve Estetik Cerrahi

Meme Başı Çöküklüğü tedavisi

Çökük meme ucu nedir?

Normalde; meme başının dışarıya doğru çıkık olması gerekir. Eğer; meme başının içe doğru gömülü bir görüntüsü varsa bu durum çökük meme ucu olarak adlandırılır.

Çökük meme ucu neden oluşur?

Çökük meme uçları doğumsal olabilmekle birlikte sonradan da gelişebilir. Bu durumun nedenleri şunlardır:

  • Hamilelik ve emzirme
  • Meme büyümesi ve sarkması
  • Meme travmaları ve enfeksiyonları

Özellikle dikkatli olunması gereken; önceden olmayan meme başı çöküklüğünün daha sonradan oluşmasıdır. Bu durumda; memede tümöral kitlenin varlığına dair de araştırma yapılmalıdır.

Çökük meme ucu kimlerde görülür?

Bütün kadınların yaklaşık olarak %10’unda görülen meme ucu çöküklüğü, bazı erkek bireylerde de görülebilir.

Çökük meme ucunun seviyeleri nelerdir?

Hafif düzey olarak nitelendirilen çökük meme uçlarında; meme ucunun çevresine basılması ya da masaj yapılmasıyla meme ucu kendiliğinden dışarı çıkar. Böyle durumlarda; süt kanalları etkilenmemiş olur; yani emzirilebilir.

Orta düzey meme başı çöküklüğü olan kişilerde; meme ucu, yapılacak hafif bir zorlama ile dışarıya çıkarılabilir. Ancak; bu baskının ve çekmenin etkisi geçtikten sonra meme ucu içeriye yeniden gömülebilir. Bu sınıfta olan hastalar, zorluk yaşasalar da emzirebilirler.

Ağır düzeydeki çökük meme uçlarında ise masaj yapılarak veya meme ucu çekilerek nadiren de olsa dışarıya çıkartılabilir. Bu sınıfta olan kadınların süt kanalları, gelişim özelliklerini kaybetmişlerdir ve emzirmek imkansız gibidir. Meme başının içeriye doğru gömülü olması; hijyen sorunlarının görülme sıklığını artırabilir.

Çökük meme ucu nasıl tedavi edilir?

Hafif ve orta düzeyde olan meme ucu çöküklükleri çoğu zaman tedavi gerektirmez. Tedavi edilmesi gerekliliğinde ise cerrahi girişim yerine; masajlar, özel pompalar, meme uçlarının çevrelerinin uyarılması, memelerin kahverengi kısımlarına medikal malzemeler ile bası uygulanması gibi yöntemler izlenebilir.

Ağır meme başı çöküklüklerinde ise meme ucuna uzanan süt kanalları, meme ucunu içe çeken ana neden olduğu ve emzirmek için olması gereken sütü taşıma halini sağlayamadığı için cerrahi girişim ile içeriden kesilir.

Çökük meme ucu hastaları nelere dikkat etmelidir?

Kısa süre içerisinde görülen ilerleyici meme başı çöküklüklerinin araştırılmaları gerekir. Doğumsal olarak bu rahatsızlığa sahip olan kadınlar, doğum sonrasında uygun yöntemlerle bebeklerini emzirebilirler. Bebeğin; meme başı dışında bulunan kahverengi bölgeyi emmesi hem beslenmesini sağlar hem de sütün gelmesini kolaylaştırır. Ciddi meme ucu çöküklüğüne sahip olan kadınların ise bu bölgedeki enfeksiyonları önlemek adına hijyenlerine dikkat etmeleri gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir