Kasık ve kalça ağrılarına Kalça Artroskopisi Müdahalesi
Yıllardır kasık ve kalça ağrısı çeken hasta, Özel Medar Hastanesi Sakarya’da geçirdiği Kalça Artroskopisi sonrasında yürüyerek taburcu edildi. Özel Medar Hastanesi Sakarya Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Enis Yıldırım, tedavi süresi ile ilgili bilgiler verdi.
CERRAHİ MÜDAHALE
Özel Medar Hastanesi Sakarya Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Enis Yıldırım, Manisa’dan gelerek hastanede Kalça Artroskopisi yapılan hastaya uygulanan müdahale konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Op. Dr. Yıldırım, hastanın uzun zamandır kasık ve kalça ağrısı çektiğini ifade ederek, uygulanan müdahale sonrasında ertesi gün yürüyerek evine yolcu edildiği bilgisini paylaştı.
KALÇA ARTROSKOPİSİ NEDİR?
Kalça Artroskopi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Op. Dr. Yıldırım, Kalça Artroskopi’nin belirtilerinin kalça ve kasık ağrısı olduğunu söyledi.. Op. Dr. Yıldırım, “Kalça artroskopisi, kalça eklemindeki ve kalça eklemi çevresindeki hastalıkların tedavisinde 1 cm’lik cilt kesilerinden özel enstrümanlarla yapılan cerrahi girişimdir. Son yıllarda yaşanan gelişmeler ve kalça patolojilerinin daha iyi anlaşılmasıyla birlikte popülaritesi artmış ve daha sık uygulanmaya başlanmıştır. Kalça artroskopisi açık cerrahi prosedürlere göre daha güvenli olup hastaların daha erken iyileşme ve normal hayata dönüşünü sağlar. Açık cerrahi kıyasla komplikasyon (beklenmeyen sorunlar) daha nadir görülür. Yine açık cerrahiye oranla, hastanede kalış süresi ve işe dönüş süresi daha kısadır. Ameliyatta genelde 2 veya 3 cilt kesisi yapılır. Minik cilt kesilerinden özel kameralar ve el aletleri ile kalça eklemi ve eklem çevresine ulaşılır. Cerrahi süresi genelde iki saati geçmez. Cerrahi sırasında iskelet traksiyonu yani özel bir cihaz yardımıyla kalça ekleminin açılması gerekebilir” dedi.
Op. Dr. Enis Yıldırım Kalça Artroskopisi konusunda merak edilen şu soruları da cevaplandırdı
KALÇA ARTROSKOPİSİ NE KADAR SÜRER ?
Kalça artroskopisi özel ameliyathane şartları gerektirdiğinde hazırlığı uzun süren ameliyatlardandır. Artroskopik işlemler 1-2 saat kadar sürebilir.
KALÇA ARTROSKOPİSİ ÖNCESİ HASTANIN YAPMASI GEREKENLER ?
Ameliyat sonrası tamir ameliyatları dışında derhal yük verilebilir. Tamir ameliyatlarının bazılarında erken yük vermek mümkündür. Kullanılan dikiş materyalinin gücüne bağlı derhal ya da 3 hafta sonra bastırılabilir. Ameliyat sonrası eklem hareketlerine derhal başlanır ve hareket limitlerine ulaşılmaya çalışılır. Egzersizler son derece düzenli ve gayretli olmalıdır.
AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ NASILDIR ?
Yara iyileşmesi 5 gün içinde tamamlanır dikiş atıldıysa 5 mm yaralar derhal kapanır ve banyo yapılabilir. Ameliyat tipine göre derhal mobilize edilip hastanın işine dönmesi sağlanır. Sporcu ya da profesyonel fizik kuvvete dayalı ilerde çalışanlarda istirahat süresi 3-6 hafta arasında değişebilir.