Ortopedi

Diz Protezi İle Ağrıların Son Bulması Mümkün

Diz protezi ile ağrılarınıza son verebilirsiniz!

Eklem kıkırdağının yok olması, eklem yıpranmasına; yani eklem artrozuna yol açar. Etki olarak; yürüme ve merdiven çıkmak gibi günlük rutin olayları kısıtlar ve ağrılara neden olur. Dinlenme, ilaç, fizik tedavi ve enjeksiyonla ile tedavi edilemeyen bu durum; yalnızca diz protezi ile tedavi edilebilir.

Diz protezi operasyonu için bu kriterler önemli…

Eğer; diz, fonksiyonunu yerine getiremiyorsa;  eklem yüzeylerine metal ve sürtünmeye karşı dayanıklı yapay bir eklem yerleştirilir. Böylece; ağrılara neden olan ve hareketleri kısıtlayan bu durum ortadan kaldırılır. Bu yöntemin izlenebilmesi için belirleyici bazı kriterler vardır. Örneğin; hastanın yaşı ve kilosu verilecek bu operasyon kararı için önemli kriterlerdir.

Öncelikle yaş konusundaki önemine değinelim. Bir protezin ömrü yaklaşık olarak en iyi ihtimalle 20 yıldır. Bu yüzden genellikle 65 yaş üzerinde bulunan hastalar için tercih edilir. Diğer bir konu ise kilo. Ağırlığı 90’nın üzerinde bulunan hastalar için bu yöntem tercih edildiğinde; protezin erken evrede gevşemesi durumu gelişebilir. Bu riskin yanı sıra; protez, ağrının neden olduğu hareketsizliğin önüne geçeceği için; kilo kayıpları da olabilir. Bir başka konu ise; birtakım hastalıklar. Örneğin; şeker hastalığı, damar tıkanması, kalp rahatsızlıkları, bunama ve unutkanlık, inmesi olan kişiler için bu operasyondan kaçınılması gerekir.

Diz protezi ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Diz protezi operasyonu geçirmiş bir hasta tam olarak iyileştikten sonra; günlük yaşamında kendisini kısıtlamak zorunda olduğu; araç kullanma, yüzme ve bisiklete binme gibi aktivitelere geri dönebilir. İyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Hastanede kalış süresi 5 ila 7 gündür. Hasta taburcu olurken; temel rehabilitasyonu öğrenmiş ve yürüteç ile rahat bir şekilde yürüyebiliyor olarak taburcu edilir.
  • Protezin özelliği nedeniyle diz tam olarak bükülemez. Bu yüzden; bazı konularda çok daha dikkat edilmelidir. Örneğin; ibadet yaparken secdeye varılamaz, bunun yerine oturularak namaz kılınabilir. Yine diz tam olarak bükülemeyeceği için alaturka tuvalete oturulmamalıdır. Bu durum çok zararlıdır.
  • Merdiven çıkmak için operasyondan en az 6 hafta geçmelidir.
  • 3’er ay aralıklarla doktor kontrolleri yaptırılmalıdır.
Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir