Doç. Dr. Şeyda özcan’a avrupa Diyabet Hemşireliği vakfı’ndan (FEND) onur ödülü
Avrupa Diyabet Hemşireliği Vakfı (FEND) tarafından verilen FEND Onur Ödülü’nün sahibi, Türkiye’den Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeyda Özcan oldu. Doç. Dr. Şeyda Özcan’a ödül, diyabet bakımı, araştırmaları ve eğitimiyle ilgili bugüne kadar yapmış olduğu seçkin hizmetleri nedeniyle verildi. Ödülü almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Doç. Dr. Şeyda Özcan “Bu ödülü pandemi sürecinde, zor koşullarda özveriyle çalışan meslektaşlarım adına alıyorum” dedi.
Avrupa Diyabet Hemşireliği Vakfı (FEND) “25. Kuruluş yıldönümü ve 14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında, uluslararası ve ulusal düzeyde diyabet bakımı, araştırması ve eğitimine önemli ve seçkin katkılarda bulunan, diyabet uzmanlığı alanında çalışan hemşirelere FEND Onur Ödülü’nü verdi. FEND Onur Ödülü’ne Türkiye’den Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeyda Özcan layık görüldü. Doç. Dr. Özcan, bu ödülle beraber lider diyabet hemşirelerinin yer aldığı uluslararası onursal listede yerini aldı.
FEND Onur Ödülü, uluslararası-küresel diyabet bakımı, araştırmaları ve eğitimiyle ilgili yapılmış olan seçkin hizmetler nedeniyle verildi ve adaylar bir seçici kurul tarafından belirlendi. Seçici Kurul; Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya başta olmak üzere tüm kıtalar ve ülkelerden diyabet hemşirelerini değerlendirdi. Yapılan değerlendirme sonucunda, Doç. Dr. Özcan, mesleki kariyeri boyunca yaptığı tüm araştırmaları, projeleri, diyabet bakımı ve eğitimiyle ilgili çalışmaları nedeniyle Türkiye’den bu ödüle layık görülen ilk isim oldu.
Ödülle ilgili değerlendirmede bulunan Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeyda Özcan, “2020 Dünya Hemşireler Yılı’nda bu ödülü ülkemize getirmiş olmaktan onur duyuyorum. Bu prestijli ve onurlu ödül, diyabet alanında küresel etkiye sahip hemşirelere takdim ediliyor. Bu yanıyla aslında “yaşam boyu ödülü” niteliğinde. Bu nedenle de benim için ayrı bir anlam taşıyor. Bu ödülü pandemi sürecinde, zor koşullarda özveriyle çalışan meslektaşlarım adına alıyorum” dedi.
Hemşirelik kariyerinin temel çalışma konusu diyabet ve diyabet hemşireliği olan Doç. Dr. Şeyda Özcan, kronik hastalık yönetimi, hasta eğitimi, sağlık profesyonellerinin mezuniyet sonrası eğitimi, sağlık bakım teknolojileri gibi konularda da çalışmalar yürütüyor.
Doç. Dr. Özcan’ın bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar arasında, Sağlık Bakanlığı ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) işbirliği ve Diyabet Hemşireliği Derneği ile birlikte hayata geçirdiği “Ulusal İnsülin Eğitim Programı” yer alıyor. Bu projede Doç. Dr. Özcan tarafından hazırlanan İnsülin Eğitim Programı ülke genelinde yaklaşık 250 diyabet hemşiresine verildi. Bu eğitici grup tarafından Türkiye’nin 54 ilinde, 125 hastanede, yaklaşık 10.000 hemşire insülin tedavisi ve uygulamaları konusunda eğitim aldı. IDF içinde de örnek proje olarak tanıtılan bu çalışma başka ülkelerde de model alınarak uygulandı ve eğitim materyalleri ülkemizde hala kullanılıyor.
Doç. Dr. Özcan’ın bir diğer çalışması da King’s College London & Hospital ekipleriyle hayata geçirdiği “Yoğun İnsülin Tedavi Kliniği’nin İyileştirilmesi Projesi” oldu. Proje kapsamında insülin ve sensör teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı, İngiltere’de iyi uygulama örneği olan bu klinikte verilen hastalar için yeni tedavi ve takip kriterlerinin eklenmesi, diyabet teknolojilerinin daha etkin kullanılmasını sağlayan klinik hizmetler gibi hizmetlerin iyileştirilmesi amacıyla niceliksel ve niteliksel araştırmalar yapıldı.
Doç. Dr. Özcan ayrıca COVID-19 pandemisinin diyabet hemşireleri ve diyabetli hastalar üzerine etkisini incelemek amacıyla planlanan “Diyabet Hemşireliği Covid-19 Çalışması”nda yer aldı. 22 ülkede, 17 farklı dilde yapılan bu araştırma pandemi döneminde diyabet hemşireliğinin durumunu göstermesi ve diyabetli hastaların pandemiden nasıl etkilendiğini verilerle ortaya koyması açısından Avrupa genelinde önemli bir durum tespiti sağladı.
Doç. Dr. Şeyda Özcan Hakkında
Doç. Dr. Özcan İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’ndan 1991 yılında mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini aynı üniversitede diyabet alanında tamamladı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi endokrinoloji servisinde 4 yıl çalıştıktan sonra, İ.Ü. Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi’nde 19 yıl öğretim elemanı olarak görev yaptı.
1999-2000 yıllarında gerçekleştirilen FEND ENDCUP kursunu tamamlayan Doç. Dr. Özcan, halen FEND’in üyesidir. FEND yönetim kurulunda 3 kez seçilmiş üye olarak görev yaptı ve davet edildiği Onursal Danışmanlık görevini 2008’den 2015 yılına kadar sürdürdü. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) Diyabet Eğitimi Danışma Kurulu’nda üyelik ve Avrupa Bölge Temsilciliği ve ayrıca IDF İnsülin ve Diğer İlaçlar Komitesi’nde üyelik yaptı. Ülkemizde 1998’den 2011 yılına değin Diyabet Hemşireliği Derneği’nde yönetim kurulu üyesi ve genel sekreter olarak görev yapan Doç. Dr. Özcan, 2009 yılından 2019 yılına kadar Türkiye Diyabet Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeliği görevini üstlendi.
Doç. Dr. Özcan İngiltere’de King’s College Londra & King’s College Hastanesi’nde davetli klinik araştırma Fellow’u, Amerika’da New York Üniversitesi’nde misafir profesör, İsveç’te Uppsala Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak da çalışmalar yürüttü. Dünya Diyabet Kongreleri, Ulusal Diyabet Kongreleri ve FEND Kongreleri başta olmak üzere çok sayıda toplantının düzenleme ve bilimsel kurullarında görev aldı. Diyabet ve hemşirelik alanlarında yazılmış pek çok yayını bulunmaktadır. Ulusal ve Uluslararası fonlarla desteklenen projeler yürütmüş, Türkiye, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’de çeşitli bilimsel ve klinik çalışmalarda görev almıştır. Diyabet alanında yürüttüğü çalışmalarla birçok bilim ve hizmet ödülüne layık görülmüştür. Diyabet hemşireliğinde akademik ve klinik çalışmalarını, ulusal ve uluslararası alanlarda yaklaşık 30 yıldır sürdüren Doç. Dr. Şeyda Özcan, 8 yıldır Koç. Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde görev yapmaktadır.
Avrupa Diyabet Hemşireliği Vakfı (FEND) Hakkında Avrupa’da ve küresel düzeyde diyabet hemşireliği ile ilgili faaliyetlerde ve kararlarda etkili olan bir vakıftır.1995 yılında, Avrupa’da diyabetle ilgili bakımda, araştırma ve eğitim alanında çalışan hemşireleri tek vücut ve ses olarak birleştirmek amacıyla kurulmuştur. FEND Avrupa’da diyabet hemşirelerinin profesyonel rolünü geliştirmeyi; diyabet bakımı ve araştırmalarıyla ilgili Avrupa Sağlık Bakım Politikaları üzerinde etki sahibi olabilmeyi; ulusal ve uluslararası sağlık bakım organizasyonlarıyla iş birliği yapmayı hedefleyen ve hem Avrupa düzeyinde hem de küresel etkileri olan çalışmalarını 25 yıldır sürdürmektedir.