Pandemi döneminde aşılama nasıl olmalı?
Solunum Derneği TÜSAD; pnömokokların (zatürre) tüm yaş grupları için ciddi sonuçlara neden olabileceğini belirterek, aşının önemini vurguladı. TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Huriye Berk Takır, “Risk gruplarında aşılanmanın sürdürülmesini öneriyoruz. COVID-19 hastalığına yakalanmış bireyler ve temaslılarının da aşı yaptırmasına engel bir durum yok” dedi.
Bir yandan koronavirus tehdidi her yaş grubu için tüm ciddiyeti ile devam ediyor, diğer yandan da sonbahar ve kış mevsiminin yaklaştığı şu günlerde influenza (grip) ve pnömokokların (zatürre) neden olduğu ciddi hastalıklar gündeme geliyor.Bu dönemde, hangi koşullarda aşı yapılması gerektiği konusunda bir bilgilendirme açıklaması yapan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu, akla takılan pek çok soruya yanıt verdi.
TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Huriye Berk Takır, koronavirüs de dahil olmak üzere, virüslerin solunum yollarındaki önemli savunma mekanizmalarını bozarak diğer bakteri, virüslerin de hava yollarına yapışmasını kolaylaştırdığını belirtti. Takır, influenza ve pnömokok aşılarının COVİD-19’a yakalanmayı önlemediğine dikkat çekti ve şu sözleri söyledi: “İkincil; üzerine eklenen infeksiyon riskini azaltmak için salgın devam ederken aşılama faaliyetlerinin de risk gruplarında sürdürülmesi gerekiyor. Ülkemizde özellikle oldukça yaygın olan kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, bronşektazi, geçirilmiş tüberküloz, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olanlar pnömokok ve influenza virüsünün oluşturduğu hastalıklara çok duyarlı oluyor. İnfluenza (grip) aşısının toplumda öncelikli ve yaygın olarak küçük bir grup hariç herkese önerilmektedir. Pnömokok aşısının ise büyük kitleler üzerinde yapılan çalışmalarda zatürreyi ve KOAH alevlenmelerini önlemede son derece etkili ve güvenilir olduğu kanıtlandı. Hatta pnömokok ve influenza aşılarının birlikte uygulanması tek başına uygulanmasından daha etkili bulunuyor. Bu iki aşı, aynı gün içerisinde farklı kollara uygulanabiliyor.”
Takır, 2 yaş altı çocuklar, 65 yaş ve üstü erişkinler, bazı tıbbi durumları olan kişiler ve sigara içenler başta olmak üzere herkesin pnömokoklarla oluşan hastalığı yakalanabileceğini belirterek, kronik kalp hastalığı (özellikle siyanotik konjenital kalp hastalığı ve kalp yetmezliği), kronik akciğer hastalıkları (astım, KOAH hastaları dâhil), kronik böbrek yetmezliği kronik karaciğer hastalığı, diyabetikler ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalara aşının önerildiğini vurguladı. Nadir bazı hastalıklarda yoğun reaksiyona neden olabildiğinden, özellikle pnömokok aşılaması öncesi takip eden hekim görüşü alınması gerektiği de Takır tarafından bildirildi.
PNÖMOKOKLAR TEHLİKELİ AMA AŞISI VAR
Pnömokokların tüm yaş grupları için ciddi (zatürre, menenjit, orta kulak iltihabı, sinüzit) sonuçlara neden olabileceğini hatırlatan Takır: “İyi tarafı aşı ile önlenebilir olmasıdır. Buna rağmen özellikle salgın döneminde oluşan çekincelerle aşılanma oranları hedeflerin çok çok altında. Hem Dünya Sağlık Örgütü, hem de bizim Sağlık Bakanlığımız ve derneğimiz TÜSAD, COVID-19 pandemi dönemi önlemlerine uygun şekilde aşılanmayı öneriyor” dedi. Takır, COVID-19 hastalığına yakalanmış bireyler ve temaslılarında da aşılanmaya engel durum olmadığını belirtti.