Kendi ağırlığının 1000 katını taşıyabilen yapay kas
Elektrikli motorların yerini daha ucuz ve ince yapılı bir alternatif olan yapay kasların alabilmesi için çok sayıda çalışma yapılıyor.
Araştırmacılar, kendi ağırlığının bin katını taşıyabilen yapay kas geliştirdi. Yapay kasın protez uzuvlarda, robotlarda, eksoskeletonlarda ve hatta kıyafetlerde kullanılabileceği ümit ediliyor.
Texas Üniversitesi’nde çalışan Ray Baughman ve meslektaşlarından oluşan ekip, dikiş ipliği ya da misina gibi basit materyalleri bükerek bile kas benzeri yapılar elde edilebileceğini keşfetti. Daha sonra ucuz materyaller kullanarak güçlü lifler geliştirdiler. Mesela bambu ya da ipek, bir makaraya sarılıp ısı ya da elektrokimyasal değişiklere dayanabilen kılıfla kaplandı. Ekip, geliştirdikleri materyalin havadan etkilenebilen akıllı kıyafetlerde kullanılacağını umuyor. Yapılan deneylerden bir tanesinde, lifleri, nemden etkilenerek daha gözenekli hale gelen bir kumaşa dokudular. Uzmanlardan biri, bu tür bir kumaşın daha yalıtkan olduğunu söylüyor.
Daha fazla çalışma yapmak gerek
Bordeaux Üniversitesi’nde çalışan Jinkai Yuan ve meslektaşları da benzer bir çalışma gerçekleştirdi. Polimer ve grafen kullanarak farklı bir lif üreten ekip, elmastan daha güçlü bir materyal geliştirdi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan Mehmet Kanık ise farklı bir yaklaşım izlediği başka bir çalışma yaptı. Kanık’ın ekibi, bir salatalık ağacının filizleri gibi sürekli olarak büklüm büklüm kıvrılan bir materyal geliştirdi. Geliştirdikleri kası, insan koluna benzer bir yapay pazuda test ettiler.
Yapay kasların insan kasları kadar etkili olabilmesi için daha çok çalışma yapılması gerekiyor. Şu anda, bu yapay kaslarda kullanılan enerjinin sadece yüzde 3’ü lifler tarafından kullanılıyor. Gerisi ise ısı olarak kayboluyor. Bu sorun çözüldüğü zaman, bugün kullanılan birçok cihazı çalıştırırken kullandığımız hantal elektrikli motorların yerine daha ucuz ve ince yapılı bir alternatif olan yapay kaslar kullanılabilecek.