KBB (Кulak Burun Boğaz)

Sinüzit Nedir? Sinüzit Belirtileri ve Sinüzit Tedavisi

Kafa kemiklerinin içinde yer alan ve kanalları burun içine açılan sinüsler içi hava dolu kemik boşluklarıdır. Başın Ethmoid ve maksiler sinüs bölümleri doğumdan hemen sonra oluşurken frontal ve sfenoid sinüsler ergenlikte tam şeklini alır. Burun içinden geçen havayı nemlendirerek vücut ısısına yaklaştıran sinüsler aynı zamanda sesin kendine has karakterini ve tınısını oluşturur. Ayrıca içi hava dolu olduğundan dolayı kafa ağırlığını azaltır ve başın dik durmasına destek olur.

Sinüzit Nedir?

Sinüs boşluklarında yer alan mukoza örtüsünün bakteri, mantar ya da virüs gibi mikroorganizmalar nedeniyle iltihaplanması sinüzit oluşumuna neden olur. 

Oluşan iltihaplanma 2 haftalık bir süreci kapsarsa akut sinüzit, 2-12 haftalık süreç subakut sinüzit ve 12 haftadan uzun süren bir süreç ise kronik sinüzit olarak nitelendirilir. Bir diğer sinüzit çeşidi olan alerjik sinüzit ise alerjik rinit hastalığı tarafından tetiklenen bir sinüs enfeksiyonudur.

Sinüzit Nedenleri

Sinüzit oluşumunu etkileyen birçok faktör vardır. Bağışıklık sisteminin bozulmasına bağlı olarak gelişen üst solunum yolu enfeksiyonları en çok rastlanılan sinüzit nedenidir. Burun ve geniz eti büyüklüğü, sinüs kanallarının tıkalı olması, burun kemiğindeki ya da kıkırdağındaki eğrilikler,  burun ve sinüs bölgesindeki tümörler,  alerjik rinit, kirli hava ve sigara da sinüzit nedenleri arasında sayılabilir.

Sinüzit Belirtileri

Kişiden kişiye farklılık gösterse de sinüzit belirtileri genellikle bu şekilde tanımlanır;

  • Daha çok geceleri ya da sabaha karşı meydana gelen inatçı öksürükler
  • Koyu kıvamlı ve sarı-yeşil tonlarında burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile birlikte gelişen horlama
  • Göz ve yüzde dolgunluk ve basınç hissi, ses kısıklığı
  • Koku almada bozukluklar, nefesin kötü kokması, mide bulantısı
  • Geniz akıntısı ve boğazda yanma hissi,  10-15 gün sürebilen nezle ve girip
  • Migren krizi sonucu oluşan sinüslerde ödem ve uzun süre geçmeyen baş ağrıları

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit tedavi edilmediğinde beyin apsesi, menenjit, göz apseleri, kronik gastrit, kronik farenjit gibi oldukça ciddi hastalıklara yol açabilir. Akut sinüzit çeşidi genellikle sinüzit ilacı kullanılarak ya da kendiliğinden yaklaşık 4 hafta içinde geçer. Kronik sinüzitin tedavisinde öncelikle antibiyotik kullanılır. Eğer ilaç tedavisi yeterli gelmezse sinüzit ameliyatı düşünülmeye başlanır.  Sinüs hastaları için endoskopik sinüs cerrahisi ya da balon sinoplasti cerrahisi yöntemi uygulanır.  Hastanın durumuna göre hangi cerrahi müdahalenin uygulanması gerektiği doktor tarafından belirlenir.

Sinüzite Ne İyi Gelir

Kış aylarında görülme sıklığı artan hastalık, havalandırmanın yetersiz olduğu ortamlarda daha da artabilir. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırarak enfeksiyon riskinden korunabilirsiniz. Isı değişiklikleri; özellikle soğuk ve rüzgârlı havalar sinüzit riskini arttırır. Böyle havalarda ağız ve burnunuzu kapatarak burnunuzun üşümesini engelleyerek sinüzit oluşumunu engelleyebilirsiniz. Burun kuruluğu burun tıkanıklığına ve dolaysıyla da sinüzit oluşuma neden olabilir. Burnunuzu sık sık nemlendirebilir ya da nemlendirici jel ya da sıvılar kullanabilirsiniz. Kalorifer petekleri ve klimalar havanın kurumasına yol açar. Kalorifer peteklerine nemli bir havlu koyabilir ve klimalarınızın nem oranını yükseltebilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudun su ihtiyacını karşılamak amacıyla su tüketimini artırabilir ve ayrıca taze meyve tüketebilirsiniz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir