Torasik Outlet Sendromu (TOS) omuz ile boyun bileşkesinde damar-sinir paketinin sıkışmasından kaynaklan bir hastalıktır. Bu durumlarda kollara, göğsün arka, ön ve yan duvarına, boyuna ve enseye giden sinirler, kollara giden ana atar ve toplar damarlar mekanik bir baskıdan dolayı sıkışma gerçekleşiyor. Sıkışmanın sebepleri genelde boyun omurgaların birleşik olan ekstra kaburga kemikleri ve/veya fibröz bantlar olabilir.
Bu hastalar kollarda, göğsün ön, arka ve yan duvarlarında, koltuk altında, boyunda, ensede olan ağrılardan şikayet ediyorlar. Ağrılar özellikle hareketle tetiklenip hastanın günlük ve iş hayatını etkilemektedir. Ağrılara ek olarak kollarda uyuşma ve güç kaybı da görülebilir. Arter (atardamar) sıkışmasında kollarda beyazlama ve soğukluk, ven (toplar damar) sıkışmasında morarma ve ödem (şişme) görülebilir.
Bu hastalarda şikayetler oldukça çeşitli olduğu için doğru tanı konulması zordur. Hastalara fibromiyalji, boyun fıtığı, regional ağrı sendromu, hatta kalp krizi düşünüp tedavi yapılabiliniyor.
Tedavide hastalığın başında ve çok şiddetli olmayan durumlarda ağrı kesici, fizik tedavisi, istirahat gibi yöntemler kullanılır. Bu tedaviden yarar görmeyen ve/veya ciddi sinir-damar sıkışması olan hastalarda cerrahi tedavi yapılmaktadır.
Cerrahi tedavi sırasında yöntem ektsra kaburgaların, 1. kaburganın çıkarılması ve sinirleri sıkıştıran fibröz bantlarının açılması. Tüm cerrahi yöntemlerle maalesef her durumda tam rezeskiyon (cerrahi çıkarma) sağlanamıyor. Ayrıca eskiden büyük kesiler ve dolayısıyla yumuşak dokulara büyük hasarlar veren cerrahi yöntemin yerine minimal invazif yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemde küçük insizyon (cilt kesisi) ve az derecede yumuşak doku hasarı vererek cerrahi hedefe ulaşmak mümkün. Tabi ki bu esnada ameliyat sırasında mikroskop ve mikrocerrahi teknikler kullanılmaktadır. Ameliyattan sonra hastalar genelde 2-3 hastanede geçirip taburcu oluyorlar.