Kanser hastaları hangi aşıları aksatmamalı?
Aşılar bireyleri hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlara karşı korurlar. Kanser hastalarının tedavileri boyunca canlı aşılardan uzak durmaları önerisinde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Ancak kanser hastaları ve yakınları sonbaharda grip aşılarını mutlaka yaptırmalı” dedi. Prof. Dr. Serdar Turhal, özellikle pandemi döneminde kanser hastalarındaki aşı uygulamalarına ilişkin önemli bilgiler verdi.
Kanser hastaları pandemi döneminde hangi aşılarını aksatmadan yaptırmalı?
Genel bir kural olarak kemoterapi ya da radyoterapi sırasında hastaların aşı olmamaları uygun olur. Buna tek istisnai durum grip aşısıdır. Grip aşısı dışındaki aşıların yapılmasından kaçınılmasının sebebi şudur: Bu aşıların çalışması için immün sistemin çalışması gerekir. Fakat kanser tedavisi sırasında bu aşılar yapılacak olursa immün sistemdeki zayıflık nedeniyle arzu edilen sonuç alınamayabilir.
Aşılar; canlı aşılar ve canlı olmayan aşılar olarak ikiye ayrılır. Genel bir kural olarak canlı virüs aşılarının, bağışıklık sistemi zayıf bir kişiye yapılması doğru olmaz. Hatta kanser hastasıyla beraber yaşayan kişilerin yaptırabileceği aşılar konusunda da doktorlarına danışmaları iyi olur. Ama çocukluk çağı aşılarının pek çoğu güvenle, kanser hastalarının yanında yaşıyorlarsa bile verilebilir.
Pandemi döneminde aktif kanser tedavisi alan hastaların aşı ile ilgili bu uyarılara dikkat etmeleri gerekir.
Genel olarak kanser hastalarının aşı olmalarının yararları nelerdir?
Aşılar bireyleri hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlara karşı korurlar. Bu nedenle kanser hastalığı nedeniyle genel bir güçsüzlüğü olan hastaların bu tür enfeksiyonlara yakalanmaması tercih edilir. Çünkü sağlıklı bireylere göre bakteriyel ve viral enfeksiyonlar kanser hastalığıyla mücadele eden kişilerde daha ağır seyredebilir. Bu sebeple kanser hastalarının aşılarını ihmal etmemeleri gerekir.
Hangi aşı hangi mevsimde yapılmalı?
Grip aşısı genellikle sonbaharda yapılmalıdır. Onun dışında en sık kullanılan zatürre aşısının (pnömokok) herhangi bir mevsimi yoktur. Pnömokok aşıları ikiye ayrılır. Bir tanesi ömür boyu koruyan aşıdır, öncelikle bu aşı yapılmalı. Ondan birkaç ay sonra da daha geniş bir bakteri çeşidini kapsayan ancak koruyucu süresi 5 yıl olan aşı yapılmalıdır.
Hasta yakınları da aşılanmalı mı?
Evet, çünkü onlar da enfeksiyona yakalandığı zaman o mikropları kanser hastalarına bulaştırabilirler. Özellikle kanser hastalarının bağışıklığının zayıf olduğu dönemde hasta yakınlarının da kendilerini mikroplardan korumaları konusunda özen göstermeleri önemlidir.
Aşıların kanser hastaları üzerinde farklı yan etkileri var mı?
Eğer bağışıklık sistemi normal seviyelerdeyken aşılar yapılırsa bunun hastalar üzerinde daha ağır yan etkisi olması beklenmez. Ancak eğer bağışıklık sistemi zayıfken yapılırsa ağır enfeksiyona yol açabilirler.