En sık görülen baş ağrısı, gerilim tipi baş ağrıları
Toplumda en sık görülen sinir, stres, kaygı bozuklukları nedeniyle oluşan öğle saatinden sonra daha sık görülen baş ağrılarına gerilim tipi baş ağrısı denir. Gerilim tipi baş ağrısının genellikle stresten dolayı oluştuğu düşünülür, fakat stres sadece ağrıyı tetikleyen faktörlerdendir. Gerilim tipi baş ağrısında, başın etrafında bir bant varmışçasına basınç hissine sebep olur. Gerilim tipi en sık görülen tiptir ve nedenleri henüz bilinmemektedir. Sinir, stres, kaygı bozuklukları, korku, endişe hissi gibi durumlar gerilim tipi baş ağrısına neden olmaktadır.
Gerilim tipi baş ağrıları başın etrafını saran bir ağrı olarak tanımlanır. Kafada doluluk, şakaklarda meydana gelen basınç ve ağırlık hissi, kaslarda hassasiyet ve ağrı bu tip ağrıların özelliklerindendir. Bunların yanı sıra baş ağrıları en az 10 ve 30 dakika süreyle 7 gün kadar sürüyor ise, migrenin aksine zonklama yok ise, hafif veya orta şiddette ise ve aktiviteleri etkileyebilir ancak engel olmuyor ise, başın her iki tarafında da görülebiliyor ise, günlük fiziksel aktivitelerinizde değişime sebep olmuyor ise, baş ağrısı esnasında mide bulantısı, kusma veya ışığa ve sese karşı hassasiyet olmuyor ise bu gerilim tipi bir baş ağrısı olabilmektedir.
Bazen gerilim tipi baş ağrısını migrenden ayırt etmek zor olabilir. Bazı kişilerde hem migren, hem gerilim tip baş ağrısı bir arada görülebilir. Gerilim baş ağrısında, migrendeki gibi mide bulantısı, kusma ve görme bozuklukları bulunmaz. Fiziksel yapılan aktiviteler genellikle migreni daha da kötüleştirmesine rağmen, gerilim baş ağrısında ağrıya etkisi olmadığı gibi iyi gelebilir. Migren ile benzer özellik olarak, ışığa ve ses karşı hassasiyet meydana gelebilir fakat bu migrendeki kadar şiddetli yaşanmaz.
Gerilim baş ağrısı hayat kalitenizi düşürebilir. Bu durumda haftada iki veya daha fazla gün baş ağrısı için ilaç almanız gerekiyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz. En yaygın teori olarak, gerilim baş ağrısı olan kişilerde ağrıya artan bir duyarlılık olduğudur. Artan kas hassasiyeti, kaslarda gerginlik sık görülen bir belirtiler arasındadır. Bu durumun hassaslaşan ağrı yollarından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Gerilim baş ağrısı, çok yaygın olarak görüldüğü için, iş verimliliği ve genel yaşam kalitesi üzerindeki etkileri önemlidir. Sık ağrılar hayat kalitenizi ciddi oranda etkileyerek günlük aktiviteleri yapmakta veya sürdürmekte sizi isteksiz hale getirebilir.
Gerilim tipi baş ağrısında stres, kaygı, endişe gibi yoğun duyguların dengelenmesi çok önem taşımaktadır. Stresi arttıran durumlar bulunarak onlardan uzaklaşma yolları aranmalıdır. Bunun için gereken psikolojik destek alınmalı ve stres ile baş etme kişinin hayatına bir strateji olarak kazandırılmalıdır. Gerilim tipi baş ağrısında alınacak bu psikolojik danışmanlık hizmetinde gevşeme teknikleri öğrenilmelidir. Gerilim tipi baş ağrısına sahip kişiler düzenli egzersiz yapmalı ve yeterli, düzenli uyuyarak şikayetlerinin azalmasını ve yorgunluktan kaynaklı güçsüz kalma ihtimalini yok etmelidir. Gerilim tipi baş ağrısı şikayeti olan kişiler öğün atlamaksızın besin tüketmeli ve düzenli olmalıdır. Neşeli ve mutlu kişilerde gerilim tipi baş ağrısının görülme oranı daha az olduğu gözlenmiştir. Kişilerin ruhsal ve bedensel dengelerini korumaları gerilim tipi baş ağrıları gibi birçok hastalığında önüne geçmiş olacaktır.
Nöroşirurji Uzmanı Beyin Omurilik Sinir Cerrahisi Uzmanı Melih EROL
Eğer kronik veya tekrarlayan baş ağrılarınız varsa, görüşme ve nörolojik muayene sonrasında doktorunuz baş ağrılarınızın olası nedenini belirleyebilir. Doktorunuz ağrı tarifinden baş ağrısı hakkında çok şey öğrenebilir. Bu ayrıntıları dahil ettiğinizden emin olun. Ağrı karakteristikleri hastalığın tanısında önemli rol oynar. Örneğin; ağrınız zonklama şeklinde mi? Sürekli veya sabit mi? Keskin veya bıçaklama gibi mi? Baş ağrısı şiddetini anlamada en iyi göstergelerden biri, ağrı varken çalışmanızın ne kadar mümkün olduğudur. İşinizi yapabiliyor musunuz? Baş ağrısı uykudan uyandırıyor mu veya uykuya dalmanızı engelliyor mu? Başınızın sadece bir tarafında mı, yoksa tüm başınızın üzerinde mi ağrı hissediyorsunuz? Ağrı sadece alnınızda ya da gözlerinizin arkasında mı?
Eğer gerilim tip baş ağrısı dışında, ikincil baş ağrısını düşündüren özellikte bir baş ağrınız varsa ya da nörolojik muayenenizde bozukluk bulunursa, doktorunuz olası diğer ciddi nedenleri ekarte etmek için birtakım testler isteyebilir. Bu testler; manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT), elektroensefalografi (EEG), kan biyokimyasıdır.
Birçok insan tıbbi yardım almadan ağrıyı kendi kendine tedavi etmeye çalışıyor, fakat bu durumda kontrolsüz ilaç kullanımından kaynaklanan istenmeyen sonuçlar doğabilmektedir.
Özet: Gerilim tipi baş ağrıları toplumda en sık görülen baş ağrısı tipi olup hayatınızda yapacağınız birtakım düzenlemeler ve de doktorunuzun vereceği ilaç tedavisiyle baş edilebilecek bir durumdur.
iletişim ; op.dr.meliherol@hotmail.com