Sağlıklı Yaşam Önerileri
*Düzenli su içilmesi(40cc/kg). 70kg biri, 2800ml su içmeli. Yemekten yarım önce ve 1 saat sonrasına kadar sıvı içilmemeli. Çay, kahve ve hazır içeçekler su kaybettirir. Bitki çayları ve ayran ise sıvı olarak rahatlıkla tüketilebilir.
*Haftada en az 3 saat spor yapılmalı. Yüzme, pilates, koşu, yürüyüş kaliteli sporlardandır. Spordan 1saat önce ve 2 saat sonra bir şey yenmemesi.
*Özellikle geceleri olmak üzere, telefon-tv gibi elektromanyetik alanlardan uzak durulmalıdır. *Düzenli uyku alışkanlığı edinilmeli. Uyku süresi 6-8saat olmalı. En değerli uyku: 23.00-03.00 arası olan uykudur.
*Hareketli bir yaşam alışkanlığımız olmalı. Yarım saatten fazla bir yerde hareketsiz kalınmamalı. *Nefes egzersizlerine ya da Yoga/Tai Qi/Qi Kong/Doğa yürüyüşleri gibi ruhu dinginleştiren aktivitelere özen gösterilmeli. Nefes egzersizleri günde 3kez, 5’er dk boyunca uygulanmalı. Örn: 2sn:nefes al, 4sn:nefes tut, 8sn:nefes ver. *Stresinizi azaltın ve olumlu düşünmeyi öğrenin. Programlı olun ve işlerinizi büyükten küçüğe doğru sıralayın.
*Çevrenizdekilere ve özellikle kendinize vakit ayırın. Yapmayı sevdiğiniz hobileriniz olsun
*Dönüşümlü beslenme alışkanlığı edinilmeli.
*Doktorunuz başka bir şey söylemedikçe ‘bazik beslenme’/’Ege tarzı beslenme’ alışkanlığı edinilmeli. Açıkmadan yemek yememeli. Yavaş yemeli ve en az 20kez(30-40kez) çiğnemeliyiz. Yemeklerden yarım saat önce ve 1 saat sonrasında, su dahil, hiçbir şey tüketmemeliyiz.
*Süt tüketimini azaltmalıyız.
*Alkol ve sigara azaltılmalı; Ayrıca tok karnına ve/veya fazlaca yenilen meyvelerin bağırsaklarda alkole dönüştüğü unutulmamalı. *Et/kemik suyu sıklıkla tüketilmeli.
*Yemeklerde hayvansal yağlar (sade yağı- tere yağı) , Salatalarda ise soğuk sıkım zeytinyağı kullanılmalı. Sıvı yağı ve margarin tüketilmemeli.
*Paketlenmiş gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı.
*Rafine şeker, tuz,(Beyaz) un ve tatlandırıcılardan uzak durulmalı. Tam buğday unu, patates, bulgur, bal ve kaya tuzu ise tüketilebilir.
*Mevsiminin meyve ve sebzesini kabuğuyla tüketmeli. Akan suda temizlenmeli. Doğal olarak olgunlaşmış yöresel meyveler seçilmeli.
*Kuruyemişlerin aç karnına ve çiğ tüketilmesine özen gösterilmeli.
*Öğünlerimizde tek çeşit ana yemek olmalı.
*Pre/Probiyotik destek açısından yoğurt, kefir, şalgam, turşu ve kombu çayı tüketimi sıklaştırılmalı. Öğünlerimizden birini yoğurt ve salataya ayırmalıyız.
*Akşam yemekleri daha hafif yapılmalı. Hiç olmazsa arkasından ufak bir egzersiz yapılmalı ve yatmadan 4saat önce hiç bir şey yenmemeli.
*Ağız ve diş sağlığına özen gösterilmeli.
*Zorunlu kalınmadıkça ilaç kullanımından uzak kalınmalı. Mesela baş ağrılarımız başlarken 2 bardak su ile Magnezyum içilmeli.
*Haftalık ya da aylık, sağlık oruçları/detoks yapılmalı.
*Haftada 2 saat doğal alanlarda bulunmalı. Kırlık, ağaçlık,, sulu yerler, sahiller ve büyük parklar.
*Biz de dahil, bedenimizin sağlık kapasitesini her şekilde zorlarken; düzenli sporla, kendisini biraz toparlamasına müsaade etmeliyiz.
Sağlıklı-Dengeli-Bilinçli BESLENME:
Günümüz tam bir tüketim çağı; Bu tüketim çılgınlığına kendimizi bırakırsak, sağlığımızı eninde sonunda kaybedeceğimiz aşikar. Hem iç, hem de dış güzelliğimizin olmazsa olmazı ise beslenmemizden geçiyor. Mesela ağır bir yemek yediğimizde, lokmalarımızı çok çiğnemeli, yemekle beraber yeterli lifli gıdayı alabilmeli, yemek sonrasında hafif hareketler/egzersiz yapabilmeliyiz. Yemeğimizi biraz kaçırınca da, 1-2 saat sonra ciddi bir egzersiz yapabilmeliyiz. Özellikle proteinli gıda (örnet: et) tüketirken yeşillik çok yemeli ve yanında su bile içmemeliyiz. Ayrıca toplumumuzda yaygın olan, akşam yemeklerinden (sıklıkla da ağır bir yemek olur) sonra yenilen hamur işleri, tatlı, çerez, su/soda ve meyvelerden vazgeçmeli ve bunları aç karnına tüketmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Yeterli su içmeyi ve haraketi günlük işlerimizin arasına yerleştirebilmeliyiz. Böylece sağlıklı beslenmeyi öğrenip, hayatımıza sokmalıyız ki; fit, ince ve en önemlisi sağlıklı bir bedene sahip olabilelim. Unutmayalım ki; en önemli varlığımız bedenimiz. Ve ona güzel baktığımız müddetçe bizi yarı yolda bırakmayacaktır.
‘Sana gelen her iyilik Allah’tandır, sana gelen her kötülük ise nefsinin arzusuna uymandandır…’(Nisa;79)