Ağız ve Diş Sağlığı

İmplant

İmplant dişin kökü yerine yerleştirilen titanyum bir gövde ve bu gövde kemiğe kaynadıktan sonra yapılan üst kısımdan oluşur. Kemiğe kaynama süresi genel olarak üç aydır. Ama bu süre hastaya ve kemik durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Bazı durumlarda ise üst yapı, titanyum gövdenin kemiğe kaynamasını beklemeden yapılabilir. Özellikle estetik gereksinimi olan ön bölgelerde final restorasyon olmasa bile bu bekleme sürecinde eksik dişin yerinin geçici olarak doldurulması mümkündür.

İmplant diş çekimi ile aynı seansta, dişin çıktığı boşluğa yerleştirilebilir. Böylece hem dişin kendi yuvası kullanılmış olur, hem de hastalarımızın iyileşme süreci kısaltılır ve aynı bölgeye tekrar tekrar cerrahi işlem yapılmasının önüne geçilmiş olur.

İmplant günümüzde neredeyse her hastaya uygulanabilir bir tedavi seçeneği haline gelmiştir. Kemik miktarı yetersiz olan hastalarda, dikkatli bir tedavi ve sonrasında titiz bir bakım süreci ile ilk aşamada kemik miktarı istediğimiz seviyeye getirilir, sonrasında implant uygulanır. 

Günümüzde dişsizlik insanların mecbur olduğu bir durum olmaktan çıkmıştır.

Uzm. Dt. Ezgi Aydın

Tamamen dişsiz hastalarda kemik miktarına ve hasta tercihlerine göre tercih edilebilecek birkaç tedavi seçeneği vardır.
 

  • Sabit bir protez isteyen hastalarda her bir çene için minimum 6 implant ile tüm dişler restore edilebilir.
  • Hareketli protez kullanmaktan memnun olan, ancak yemek yerken ve konuşurken özellikle alt çenede protezinin yeterince stabil olmamasından şikayeti olan hastalarda, az sayıda implantla protez ve implant arasında bir anahtar kilit sistemi oluşturularak protezin hareket etmesine engel olunabilir. Bu, hastaların rahat konuşabilmesi ve yemek yiyebilmesini direkt olarak etkiler.
  • Sabit protez kullanmak isteyen ama yıllarca dişsiz beklemekten arka bölgelerde implant için yeterli kemik kalmamış ve kemik arttırım işlemleri için uygun bir aday olmayan hastalarda ise 4 implant üzerine vidalanan, hasta için sabit, hekim için hareketli bir protez seçeneği bulunur. Bu tip protezler takıldıktan sonra protezi hasta çıkaramaz ancak düzenli kontrollere geldikçe hekim çıkarabilir.
Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir