Ağız ve Diş Sağlığı

Diş Apsesi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi, diş kökü ve çevre dokularını ilgilendiren, bölgesel olarak ağrılı içi iltihap (irin) dolu keseciktir.

Önce periyodontal (diş eti) problemler nedeni ile gelişmiş diş eti apsesini ele alalım. Diş eti apselerinde ana neden kötü ağız hijyenidir. Diş eti apsesi, dişler ve diş etleri arasında cepler oluştuğu zaman meydan gelir. Ağız içerisindeki zararlı bakteriler bu cepte gelişir, bir veya birkaç noktada içi iltihap dolu kesecikler oluşur. Diş hekimi tarafından diş eti sağlıklı hale getirilir, aynı zamanda ilaç tedavisi de uygulanabilir. Aynı zamanda hastanın da hekime yardımcı olarak ağız hijyenine dikkat etmesi ve tedavi sonrasında da temizliğini devam ettirmesi de çok önemlidir.

Ayrıca dişeti içerisine yabancı bir cisim batması ile de apse gelişebilir. Örneğin balık kılçığı, kuruyemiş kabuğu gibi sert bir cismin diş etine saplanması, o bölgede apse oluşmasına neden olur. Batan cismin çıkartılması gerekmektedir. Ancak tedavinin diş hekimi tarafından gerçekleştirmeniz daha güvenli bir yöntemdir.

Dr. Dt. Ece Tatar Sidal 

Diş apsesi oluşmasının bir diğer nedeni ise diş özünün yani pulpanın iltihaplanmasıdır. İlerlemiş diş çürümesi veya kırılan bir diş sonucu, zararlı bakteriler diş özüne ulaşır. Bakterilerin diş özününe ulaşması ve en yakındaki diş eti dokusuna hatta kemiğe sıçramasına ile apse meydana getirir. Geçmişte, apseli bir dişe yapılan tek tedavi, dişin çekilmesiydi. Belirli koşullar altında diş çekimi yine de uygun olabilir. Ancak, günümüzde diş hekimleri genellikle apseli dişleri kanal tedavisi ile birlikte ilaç tedavisi ile iyileştirmektedirler 

Tedavi edilmezse  osteomyelit gibi ciddi rahatsızlıklara dönüşebilir. Hatta ileri vakalarda kistlere dönüşür veya yüz derisini delerek dış ortama boşalır.

Diş absesinin belirtilerini kısaca şöyle sıralıyabiliriz;

* Sürekli diş ağrısı diş apsesi temel belirtisidir.
* Yakın zamanda diş etinde oluşmuş şiddetli tahriş diş apsesi ile ilişkili olabilir.
* Diş apsesi içerisindeki iltihap çok kötü koku bir ağız kokusu neden olur. Zaman zamanda ağız içinde çirkin bir tat oluşturur.
* Sıcak gıdalara temas edildiğinde  ağrı artar.
*En küçük  çene hareketleri dahi çok fazla ağrıya neden olabilir.
* Şişme, ağız içerisinde görülebilir
*Boyun bölgesinde lenf bezlerinin şişmesi de belirtiler arasındadır.

Biz hekimlerin her zaman tekrar ettiği gibi erken teşhis hem hastanın hem hekimin işini kolaylaştırır. Sizlere en önemli tavsiyem düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmenizdir.

Sağlıklı günler dilerim.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir