Çocuklarda ağız kokusu neden olur ?
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
Ağız kokusu toplumda yaygın olarak görülen bir problemdir, erkeklerde bayanlara göre biraz daha fazla görülür.Çocuk yaş grubunda da sıklıkla görülür.
Çocuklarda ağız kokusunun nedenleri?
Çocuklarda ağız kokusunun en sık beş nedenini sayacak olursak;1. Sinüs enfeksiyonları yani Rinit ve sinüzitler. 2. Burun içerisindeki yabancı cisimlerdir. Çocuklar herhangi bir oyun maddesini burun içerisine sokabilir.Özellikle 2-3 yaş civarında bunun fark edilmemesi durumunda sürekli kötü kokulu bir akıntı yapar. 3. Boğaz enfeksiyonu yani bademcik enfeksiyonu ağız kokusunun en sık nedenlerinden biridir.Bazen anneler Boğaz enfeksiyonunun ilk belirtisi olarak ağız kokusundan anlayabilir. 4. Yine çocuklarda diş çürükleri kokunun diğer önemli nedenlerinden birisidir, burun tıkanıklığına bağlı veya geniz etine bağlı ağızdan nefes alıp verme sonucu uykuda ağzı açık olarak uyuyan çocuklar, ağız kuruması sonucunda dişler daha fazla çürüyerek ağız kokusu yapabilir. 5. Özellikle Gün içerisinde yeterli su içmeyen çocuklar ağız kuruluğuna bağlı ağız kokusu çekebilirler.Çocuklar genelde çok hareketli olduğu için terleme yoluyla sıvı kaybı daha fazla olur.Özellikle oyun çağındaki çocuklar oyuna daldıklarından su içmeyi unutarak ağız kuruluğu ve ağız kokusu belirtisi gösterir.
Küçük yaşlarda da görülüyor, nedenleri ?
Ağız kokusunun küçük yaşlarda görülmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi enfeksiyonlar.Bu enfeksiyonlar burun içerisinde geniz etinde bademcikler de dişlerde ve diş etlerinde oluşan hastalıklar sonucu ortaya çıkar.Enfeksiyonlardan sonra en sık görülen ağız kokusu nedeni çocuklarda yabancı cisimlerdir.Çocuklar kendi vücudunu tanımak için oyuncakları kulak deliklerine veya burun deliklerine sokabilir.Çocuklarda yaş arttıkça beslenmesinde olan değişiklikler sonucu sindirim sistemine bağlı ağız kokusu nedenleri de görülebilir.
Normal karşılanabilecek ağız kokusu var mı?
Uzamış açlık ve susuzlukta ağız kokusu fizyolojik olarak herkeste görülebilir.Bunların dışında az hijyen eksikliğinde de özellikle dişlerin fırçalanmasında eksiklik varsa ağız kokusu olabilir.
Aileler geçmeyen ağız kokuları karşısında nasıl bir araştırma içine girmeli? Hangi uzmana gitmeli?
Çocuklarında devamlı bir ağız kokusu olan aileler öncelikle bir Kulak Burun Boğaz Muayenesi ne çocuklarını götürmeliler.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları muayenesinde herhangi bir sorun olmayan çocuklar Pediatrik Gastroentrolojı bölümüne veya diş hekimi muayenesi ne götürülebilir.
Çocuklarda ağız kokusundan korunmak için basit birkaç önleme dikkat etmekte yarar var ?
Bunlardan en önemlisi düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasıdır. Çocuklar büyüme esnasında ailelerini rol model olarak aldığı için anne ve babanın düzenli diş fırçalıyor olması ve çocuğun bunu gözlemesi veya beraberce diş fırçalamak çocukta bu alışkanlığın kazandırılmasında önemli rol oynar.Bu sayede diş ve diş eti hastalıklarından korunmuş olur.
Bir diğer önemli neden genizeti’dir.Geniz eti burun tıkanıklığına neden olarak ağızdan nefes almaya neden olur, sürekli tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının odağı haline gelir.Sürekli burun ve paranazal sinüs enfeksiyonları, ağızdan nefes alıp verme ağız kokusunun dışında; büyüme gelişme geriliği uyku bozuklukları, altını Islatma ve kulak enfeksiyonları gibi… bir çok hastalığa neden olur.
Yine çocuklara düzenli su içme alışkanlığı kazandırmak gerekir, okul çağındaki çocuklara her gün okula giderken suluğunu doldurup akşama kadar bitirmesini söylemek ve akşam kontrol ederek en önemli basit uygulamalardan bir tanesidir.
Bir diğer önemli önlem akşam uykuya yatmadan önce bol su ile burunlarını temizlemek,uykuya dalmasını ve uyku esnasında burun tıkanıklığını engelleyerek rahat bir uyku uyumasına yardımcı olur.
Alerjisi olan çocuklarda alerji tedavisi çocuğun genel sağlığını olumlu yönde etkiler .