Ergen Çocuk İçin Arkadaşları Neden Çok Önemlidir?
İnsanoğlu her ne kadar birey olarak var olsa da, toplum içinde yaşamaya ihtiyaç duyar. Dünyaya geldiği andan itibaren ona bakan kişinin bakımına, ilgisine ve sevgisine muhtaçtır. Başkasına ihtiyaç duyma hali yaşam boyu farklı koşullarla kendini gösterir.. Arkadaşlık ihtiyacı da bunlardan biridir.
Arkadaşlık kavramı hayatımıza nasıl giriyor?
Bebeklik döneminde daha çok aile ortamında veya sosyal ortamlarda edinilen arkadaşlık ilişkileri, okul öncesi eğitimin başlamasıyla birlikte, okul ortamına taşınır. 2 yaşla birlikte çocuğun dış çevreye karşı ilgisinin, merakının artması ve konuşabilmeye başlaması da başta ebeveynleriyle olmak üzere akranlarıyla olan iletişimini pekiştirir. Okul ortamında, öğretmen rehberliğinde yaşıtlarıyla birlikte zaman geçirmeye başlayan çocuğun sosyal becerileri gelişir ve öğrendiği becerileri okul ortamında sergilemeye başlar. İlkokul döneminde çocuk, daha yoğunlukla hemcinsiyle arkadaşlık etmekten ve oyun oynamaktan hoşlanırken, ergenlik dönemiyle birlikte arkadaş gruplarına dahil olmak ister. Ve siz anne babalara tanıdık geleceğini düşündüğüm ‘Bizimle zaman geçirmek istemiyor, varsa yoksa arkadaşları.. ‘ benzeri söylemleri ergen çocuğu olan ebeveynlerden bu dönemde sıkça duymaktayız.
Anne-Babalara Soru: Ergen çocuğunuzun için arkadaşlık neden önemli? Neden hep arkadaşlarıyla zaman geçirmek istediğini biliyor musunuz?
Ergen çocuğunuz daha çok arkadaşlarıyla birlikte zaman geçirmek istiyor çünkü bir birey olarak kendi varlığını ispat etme, anne babasının yönlendirmesi dışında sosyal ilişkilerini düzenleyebilme ve akranları tarafından kabul edilmeye ihtiyaç duyuyor. Yani ergen ‘Ben Kimim?’ sorusunun cevabını kurduğu arkadaşlık ilişkilerinde arıyor. Ergen için arkadaşlarının kendisi hakkında iyi şeyler düşünmesi çok önemlidir, zira arkadaşlık ilişkileri çok önemlidir. Bu nedenle anne babasının koyduğu kural ve sınırlara da, arkadaş grubuna dahil olabilmek adına karşı çıkabilir. Ergenlerin konuşma tarzlarının, ilgilerinin, giyim tarzlarının, yaptıkları aktivitelerin neredeyse aynı olması da gruba uyum sağlamaya çabasındandır.
Ergenlik dönemi hem ergen hem de ebeveynler için sancılı geçen bir dönemdir. Ergenin hissettiği duygular ve sergilediği davranışlar inişli çıkışlıdır, dalgalanmalar gösterir. Ergen, anne babasının, kurallarına, otoritesine karşı çıkma eğilimindeyken, onu en iyi anlayan kişilerin arkadaşları olduğunu düşünür. Arkadaşlık çok değerlidir. Ailenin yeri, ilgisi, sevgisi çok değerli ve önemli olsa da, bu dönemde arkadaş ilişkilerinin yeri ergenin gözünde doldurulamazdır.
Anne- Babalar Ne Yapmalı?
Anne babalar, öncelikle unutmamalıdır ki, fırtınalı ergenlik dönemini daha sakin bir şekilde atlatabilmenin yolu, ergenlik dönemi öncesinde çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurabilmekten geçiyor. Çocuğunuzu, sevgiyle kucaklayın, dinleyin ve çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman geçirin.
Ergen çocuğunuzun arkadaşlarını sorgulayıcı, denetler bir tutumla değil, rahatsız edici olmadan, uygun biçimde tanımaya çalışın. Çok fazla sorgular şekilde soru sormaktan kaçının.
Evladınızın giyim tarzına, ilgi alanlarına, tercihlerine saygı gösterdiğinizi ona hissettirin. Kendi gençliğinizi, tarzınızı hatırlayın ve bu dönem ilgilerinin geçici olduğunu unutmayın. Arkadaşlık herkes için önemlidir.
Aile kural ve sınırlarını çocuğunuza net bir şekilde anlatın. Ona belli bir özgürlük alanı yaratmayı unutmayın. Sizinle neler yapabileceğini, kendi başına neler yapabileceğini bilirse, bu konuda daha az çatışma yaşarsınız.
Çocuğunuzun arkadaşı olma çabasına girmeyin. Her ne kadar evladınız bu dönemde arkadaşlığa önem verse de, birçok arkadaşı olabileceğini ama bir tane annesi bir tane babası olabileceğini unutmayın. Rol karmaşasına izin verilmemeli, anne baba ve çocuk ilişkisi arkadaş ilişkisine dönmemelidir.
Çocuğunuzu, enerjisini atabileceği, duygusal yükünü boşaltabileceği aktivitelere yönlendirin. Spor, müzik, sanat ruhun gıdasıdır, lütfen unutmayın .
Bütün bu önerilerin dışında, anne baba olmanın, belki de en değerli şey olduğunu ve fırtına ve yağmurdan sonra açacak güneşi HATIRLAYINIZ…