Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin ve Hastalıklarla Savaşmanın Yararlı Yolları
Bağışıklık sisteminiz normal koşullar altında hastalığa neden olan mikroorganizmalara karşı savunmada başarılıdır. Ancak; Metabolik hastalıklar, çevresel koşullar, stres, travmalar vs. bağışıklık sistemini hasara uğratabilir.
Bağışıklığınızı güçlendirme fikri kulağa çok hoş gelmektedir; Fakat bunu yapabilmeniz için denge ve uyum gerekir. Tükettiğiniz besinler ve yaşam tarzı değişiklikleriniz birbirine uyumlu ve sürdürülebilir olmalıdır.
Diyet, egzersiz, yaş, psikolojik stres ve diğer faktörlerin bağışıklık tepki üzerindeki etkileri sürekli incelenmektedir.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin ilk adımı sağlıklı bir yaşam tarzı seçmektir. Bağışıklık sisteminiz de dahil olmak üzere vücudunuzun her parçası, çevresel saldırılara karşı korunduğunda ve aşağıdaki gibi sağlıklı yaşam stratejileriyle desteklendiğinde daha iyi çalışır:
Bağışıklık sistemi virüs ve bakterilerden gelen saldırıları durdurmaya, hastalıktan sonra sağlıklı hücrelerin yeniden oluşmasına ve hastalığın şiddetini azaltmaya yardımcı olur.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olmanın en iyi yollarından biri besinlerdir. Bazı besinler sağlıklı bağışıklık fonksiyonu için hayati önem taşır. Bu yiyeceklere odaklanmak hem hasta olduğunuzda hem de sağlıklı olduğunuzda önemlidir Çünkü bu besinler, zararlı virüsler veya bakterilerle temas etmeniz durumunda bağışıklık sisteminizin güçlü olmasını sağlarlar.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Olabilecek Yiyecekler
1. Brokoli İyi bir C vitamini ve beta-karoten kaynağı olan brokoli, antioksidan bileşik olan glutatyon üretimini artırabileceğini gösteren kükürt bileşikleri de içerir. Bağışıklık desteği açısından glutatyon, potansiyel hasarları en aza indirmek için serbest radikallere saldırarak çalışır. Bu bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Diğer kükürt kaynakları, karnabahar, brüksel lahanası ve lahana gibi hafif kokular veren sebzelerdir.
2. Portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciyeler. Doğal olarak bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasında birincil rol oynayan antioksidan bir vitamin olan C vitamini kaynaklarıdır.
3. Yeterli düzeydeki D seviyeleri enfeksiyon hastalıklarında bağışıklık sistemini destekler. Yapılan çalışmalar D vitamininin solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Güneşli günlerde yarım saat bilek içlerimizi açarak güneşlenmek ve yetersizlik durumunda doktor önerisi ile D vit damla kullanmak önemlidir.
4. Anne sütünden sonra gelen en kaliteli protein yumurtadır. Yeterli protein alımı, bağışıklık yanıtını desteklemek için önemlidir. Yumurta, vücudun uygun bağışıklık işlevi için ihtiyaç duyduğu D vitamini, çinko, selenyum ve E vitamini gibi besinleri de içerdiğinden tüketimi çok önemlidir.
5. Kırmızı veya sarı dolmalık biber C vitamini kaynaklarıdır Ayrıca, antioksidan beta-karotenden
zengindirler ve az miktarda E vitamini içerirler.
6. Yağsız et bağışıklı yanıtı güçlendirmek için gerekli olan çinko, selenyum ve B6 vitamini için çok iyi bir kaynaktır.
7. Yeşil yapraklı sebzeler, bir antioksidan olan A vitamini formu olan beta-karotenden zengindirler. Bunun da ötesinde, iyi bir folat kaynağıdır ve bazı araştırmalar eksikliğin bağışıklık tepkisini bozabileceğini düşündürmektedir. Koyu yeşil ve turuncu sebzelerin çoğu beta-karoten kaynaklarıdır.Folat da meyve, fasulye, fındık, tahıllarda bulunur.
8. Balık tüketiminin artırılması bağışıklık sistemi için önemlidir. balıklarda bulunan omega-3 alımı (özellikle soğuk su balıklarında bulunan iki form olan DHA ve EPA), enflamasyonu bastırmak için anahtardır. Bu da, vücudu patojenlere karşı savunmak ve hastalıklarla savaşmak için bağışıklık sisteminin daha güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini ve antioksidan mineral selenyumun iyi kaynaklarıdır.
9. Yoğurdun faydaları probiyotiklerden veya iyi bakterilerden gelir, çünkü araştırmalar bağışıklık sistemi ve mikrobiyomun patojenleri yok etmek ve bağışıklık yanıtlarını artırabilmek için birbirleriyle çalıştığını göstermektedir. Bu, iyi bakterilerin dengesizliğinin potansiyel olarak bağışıklık tepkisini etkileyebileceği anlamına gelir. Mikrobiyomunuzu güçlendirmek, bağırsak geçirgenliğini azaltmak ve bağışıklık fonksiyonunu desteklemek için yoğurt ve diğer probiyotik açısından zengin gıdaları ekleyin.
10. Araştırmalar, tavuk çorbası yemenin beyaz kan hücrelerini etkileyen hafif bir anti-inflamatuar etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Viral enfeksiyonları inhibe eden tavuktaki bir bileşikten kaynaklanabilecek solunum yolu enfeksiyonu geliştirme riskinin azalmasına neden olabilir. Tavuk çorbasından bağışıklık koruması kesinlikle spekülatif olsa da, bir kase tavuk çorbası eklemek zarar vermez ve protein, sarımsak ve soğan sayesinde diğer sıcak sıvılara oranla daha fazla fayda sağlayabilir.
Bunların dışında hepimizin bildiği öneriler: Sigara içmeyin. Mevsim meyve ve sebzelerinden zengin yüksek bir beslenme programı uygulayın.
Düzenli egzersiz yapın. Bu egzersiz programı sürdürülebilir olmalı. Sürdüremeyeceğiniz bir spor programına başlamanızın uzun vadede olumlu etkileri olmayacaktır. İdeal kilonuza ulaşıp koruyun. Alkol tüketiyorsanız ölçülü miktarlada kalın. Yeterli miktarda uyuyun. Ellerinizi sık sık yıkayın. Etleri iyice pişirin. Stresi en aza indirmeye çalışın. Bunun için odağınızı değiştirip kafanızı boşaltacak hobilere başvurabilirsiniz.