Beslenme ve DiyetKadın Hastalıkları
Emzirme Sürecinde Annenin Beslenmesi
Annenin beslenmesi, anne sütü içeriği ile doğrudan ilişkili olup yetersiz ve dengesiz beslenme anne sütü miktar ve kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Emzirme Sürecinde Nasıl Beslenilmeli ?
- Emzirme döneminde gebeliğe göre enerji ihtiyacı daha fazladır.
- Protein hem kendiniz hem de bebeğiniz için çok önemlidir ve yeterli miktarda tüketilmelidir.
- Yeterli protein alımı için yumurta, peynir, haftada 1-2 kez kırmızı et, 2 kez tavuk, 2-3 kez balık, 2 kez kurubaklagil tüketilmeye özen gösterilmelidir.
- Sebze ve meyveler yüksek miktarda vitamin-mineral içeriğine sahiptir, günde ortalama 5-6 porsiyon tüketilmelidir.
- Süt, yoğurt, ayran, peynir gibi besinlerin kalsiyum içeriği yüksektir her gün tüketilmelidir.
- Normal doğumu takip eden ilk 1 hafta, sezaryende ise ortalama 10 gün gaz şikayetleri olabileceğinden bu süreçte gaz yapıcı besinlerden kaçınmakta fayda vardır.
- Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte brokoli, karnabahar, lahana, turp, kereviz, bulgur, süt, kurubaklagiller, çiğ sebze ve meyveler gaz yapıcı besinlerdir. (Denenerek tüketilmelidir)
- Kurubaklagillerin içerisine kimyon katılarak gaz yapıcı etkisi azaltılabilir.
- Gaz şikayetlerini azaltmak için günlük 1-2 fincan rezene çayı içilebilir.
- Uçucu yağ asitleri içeren sarımsak, baharat vb. anne sütüne geçerek lezzeti değiştirebilmektedir.
- Soğan, sarımsak, lahana, turp, brokoli, fasulye, kayısı veya erik bazı bebeklerde kolik tarzı ağrılara sebep olabilmektedir.
- Fazla miktar kafein anne sütüne geçerek uykusuzluk veya hiperaktivite yapabilir.
Anne Sütü Miktarı Nasıl Artırılır ?
Anne sütü su, laktoz, protein ve yağ ile birlikte çeşitli vitamin ve mineraller içermektedir.
- Su, anne sütünün önemli bir kısmını oluşturmaktadır ve sütü artırmak için sıvı tüketimi çok önemlidir. Günlük 2.5-3 L su içilmeli ve kompostolarla desteklenmelidir.
- Her emzirme öncesi ve sonrası mutlaka sıvı alınmalıdır.
- Anne sütü ön süt ve son süt olmak üzere iki kısımdan oluşur. Ön süt, emzirmenin başlangıcında gelen su ve laktoz içeriği yüksek olan süttür.
- Son süt ise emzirmenin sonuna doğru gelen proteinden zengin, yüksek besleyici değere sahip ve asıl doygunluğu sağlayan yağ içeriği yüksek olan süttür.
- 2,5-3 saatte bir ortalama 20 dk bebeğinizi memenizde tutuyorsanız ve bu 20 dakikanın 12-15 dakikası aktif emzirmeyse bebeğiniz son sütü almış olacaktır.
- Bir meme tamamen boşalmadan diğer memeye geçilmemelidir. Aksi takdirde bebeğiniz asıl doygunluğu sağlayan ve besleyici olan son sütü alamayacaktır.
- Yarı yarıya memeyi boşaltmak doğru değildir. Memedeki süt boşaltılmadığında belirli bir seviyeye geldiği zaman beyne ‘memede bebeğe yeterli süt mevcut’ mesajı giderek inhibitör maddeler salınır ve süt yapımı yavaşlar.