Burun estetiği için nefes almaktan vazgeçmeyin!
Bir kulak burun boğaz hekiminin en sık karşılaştığı sorunlardan biri burun tıkanıklığı şikayetidir. Burun tıkanıklıkları ayrıca yapısal bozukluklar nedeniyle de oluşur. Yapısal bozukluklar ya doğumsal ya da kaza gibi sebeblerle sonradan kazanılmış olabilir. Bunların başında hastaların estetik görünüş olarak da şikayet ettiği burun sırtındaki eğriliktir (hamp).
Burun sırtındaki eğrilikler düzgün bir kemer şeklinde veya sağa veya sola eğrilik şeklinde de olabilir. Bu tarz kemerli eğrilikler çoğunlukla beraberinde burun içi bölme eğriliğini de (deviasyon) içerir. Burun estetiği olmak isteyen hastaların büyük bir çoğunluğunda burun içi bölme eğriliği de (Deviasyon) vardır. Estetik carrahlar ameliyat sonrası burun düşmesinden çekindikleri için genellikle burun bölme eğriliği seviyesine kadar inmezler. Teknik olarak yanlış olmasa da eğer hastanın deviasyona bağlı burun tıkanıklığı şikayeti varsa bu devam edebilir
Ayrıca tip plastiği için nazal valv seviyesinde burun tipini güzelleştirmek için yapılan müdahalelerle valv açısı daralabilir. Nefes almanın en önemli noktası olan bu bölgede oluşacak sorunlar da burun tıkanıklığı şikayetini arttıracaktır. Sorunların artmasında başlıca neden nazal valvdeki açıların tip müdahaleleri sonucu daralmasıdır.
Burun estetiği ameliyatlarında eğer hastada deviasyona bağlı burun tıkanıklığı şikayeti yoksa klasik ameliyat teknikleri ile başarılı sonuçlar alınır. Ancak beraberinde burun bölme eğriliği varsa ve burun tipine de müdahale yapılacaksa hastanın burundan nefes almasını da sağlayacak şekilde septum ve tip desteğini yaparak tekniği uygulamak gerekir.
Nefes almadaki işlevi dolayısıyla kişinin en hayati organlarından birisi olan burun, aynı zamanda kişinin dış görünümündeki en önemli faktörlerden biridir. Burnun görünüşündeki bir orantısızlık kişinin sosyal hayatını ve psikolojisini doğrudan etkilediği için, yüzde yapılan estetik ameliyatların büyük bir bölümünü burun estetik ameliyatları oluşturur. Burun kemik ve kıkırdaktan oluştuğu için kemik ve kıkırdaklar hem burun sırtında, hem de burun içinde bulunmaktadır. Estetik ameliyatlarda burun sırtındaki yapılar önemlidir. Çünkü burnun görünümünü daha çok bunlar etkiler. Burundaki şekil bozuklukları genellikle yapısal veya sonradan oluşan darbeler sonucu oluşur. Şekil bozukluğu bazen de burun içindeki herhangi bir ameliyatın komplikasyonu olarak meydana gelebilir. Bu durumda da estetik ameliyat gereklidir. Estetik ameliyatın mutlaka yapılıp yapılmaması gerektiği tartışılan bir konudur. Yapısal olarak gelişen ve hastanın psikolojisini etkilemeyen şekil bozukluklarının, eğer burun tıkanıklığı gibi bir şikayette yapmıyorsa düzeltilmesi gerekmez. Ancak hastada burnu ile ilgili olumsuz düşünceler varsa bu durum hastanın sosyal durumunu etkiler. Ayrıca burun içinde de problem varsa, bu problem giderilirken dıştaki şekil bozukluğu da düzeltilebilir. Genel olarak estetik ameliyatın yapılması hastanın tercihine bağlıdır.
Hastayı beklentiye sokmamalı
Ameliyat öncesinde hastayı hiçbir zaman hastayı ‘senin burnun böyle olacak’ şeklinde bir beklentiye sokmamak gerekir. Hastanın da yapılacak işlemin bir ameliyat olduğunun farkında olması gerekir. Ameliyat lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ancak daha çok genel anestezi tercih edilmektedir. Ameliyatta yapılacak işlem burundaki şekil bozukluğuna göre değişir. Burun kanatlarını oluşturan kıkırdaklar, eşit şekilde ve burun kanatlarında çökmeye yol açmayacak şekilde çıkarılır. Diğer kıkırdaklarda da mevcut şekil bozukluğu değerlendirilerek düzeltmeler yapılır. Burun kemiği değişik yerlerden kırılarak şekil bozukluğuna yol açan kısmı çıkarılıp diğer kısımlarına uygun şekil verilir. Küçük çıkıntılar törpülenir. Burnun kendi kıkırdak veya kemiklerinin yeterli veya uygun olmadığı durumlarda vücudun başka bölgelerinden faydalanılabilir. Bu amaçla kulak kıkırdakları, kaburga kıkırdakları veya leğen kemiği kullanılabilir. Ameliyatın sonunda burun içine tampon konur, burun dışına da alçı yapılır. Komplikasyon olmaması halinde hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Burun estetiği yapılırken burun içindeki deviasyon, et büyümesi gibi durumlarda düzeltilebilir.
Hastanın psikolojisi önemli
Yapılan işlem estetik amaçlı da olsa önemli bir ameliyattır. Bu nedenle her ameliyatta olduğu gibi komplikasyonları olabilir. Üzerinde durulacak en önemli konulardan biri ameliyat sonrasında hastanın tatminidir. Ameliyat ne kadar başarılı geçerse geçsin, hastanın psikolojisi ve beklentileri önemlidir. Bu nedenle ameliyat öncesi hastanın beklentileri iyice öğrenilmeli, ameliyat hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir. Hastanın hayalindeki burnu oluşturmanın hiç de kolay olmadığı belirtilmelidir. Bazı durumlarda operasyon sonrasında düzeltilen kemik ve kıkırdaklarda yerinden kayma, buruna istenilen şeklin verilememiş olması ve kanama gibi sorunlar yaşanabilir.
Ameliyat sonrası burun özen ister
Hastanın ameliyattan sonra dikkat edeceği en önemli konu burnuna ve yüzüne bir darbe almamasıdır. Ameliyat sonrası hasta istediği gibi beslenebilir. Vücudunu yıkayabilir, saçlarını yıkarken de başını geriye atarak alçıya zarar vermemeye çalışmalıdır. Burun içine konan tamponlar 2. ya da 3. günde, alçı da genellikle 1 hafta sonra çıkarılır. Bazen ikinci bir alçı yapmak gerekebilir. Ameliyat sonrası burun sırtında, göz altlarında ve yüzde morarma ve ödem oluşur. Morluklar genellikle 10-15 günde azalır, ödem ise 2-3 haftada önemli kısmı yok olurken tamamen kaybolması 6 ay- 1sene sürebilir.