Çocuklarda kepçe kulak
Kulak kepçesi şekillenmesi çocuk henüz anne karnındayken tamamlanır. 5-6 yaşına kadar gelişimi sürer ve yine bu yaşlarda son şeklini alır. Kepçe kulak denilen bozukluk genellikle kulak kepçesinin kafaya yakın olan çanak şeklideki kısmın(konka ) çok büyüyerek ,kafa ile kulak kepçesi arsındaki açıyı arttıması veya kulak kepçesi üzerindeki kıvrımların oluşmaması sonucu oluşur.
Çocuklar kulak şekil bozukluğu ile ilgili en büyük sıkıntıyı yaşayan gruptur. Okul çağındaki çocuklara genellikle akranları tarafından “çanak anten” , “kepçe”, “miki fare” gibi lakaplar takılır ve alay konusu olurlar.
Bu yüzden söz konusu olan Kepçe Kulak ameliyatı ise, sloganımız ” NE KADAR ERKEN , O KADAR İYİ” olmalıdır.
Ameliyat öncesinde bu durum çocuğa mutlaka anlatılmalı ve onun da onayı alınmalıdır.
Çocuklarda ameliyat mutlaka genel anestezi altında hastane şartlarında yapılmalıdır.Çocuk 1 gece hastanede kalmalı ve sonrasında sık pansumanlarla izlenmelidir.
Ameliyat sonrasında çocuklara 2-4 gün kafa bandı taktırıyorum.Bu bant sadece pansumanlarda açılıyor.4.günden sonra kulak üzerinde sadece pansuman kalıyor.1.Haftada kulak arkasındaki dikişler alınıyor.Bu süreç boyunca hastalarıma en az 10 gün boyunca antibiyotik (şurup tarzında) veriyorum.Sızı şeklindeki ağrılar için yine şurup tarzında ağrı kesiciler veriyorum.Ameliyattan sonra 2 ay boyunca yatarken kafa bandı takmalarını öneriyorum.
Anne ve babaların kepçe kulak cerrahisi ile ilgili bir Kulak Burun Boğaz veya Plastik Cerrahi uzmanına başvurmaları , çocukları için hem estetik hem de psikolojik açıdan neyin iyi olacağına karar vermelerine yardımcı olacaktır.