Tiroid kanseri korkutmalı mı?
Tiroid hastalıkları neredeyse toplumda her üç kişiden birinde görülmesine rağmen, tiroid kanserinin tüm kanserler içinde görülme oranı % 1, toplumda görülme oranı % 5 dir. Eğer doğru tanı ve tedavi uygulanırsa hastalık tamamen ortadan kaldırılabilir. Bu nedenle tiroid kanserinden korkmayın.
Tiroid kanseri tiroid bezindeki hücrelerden köken alan bir kanserdir. Doğru tanı ancak tiroid nodüllerine doğru yaklaşımla konabilir. Tiroid nodüllerinin yaklaşık % 10 u kötü huyludur. Unutmamak gerekir ki her tiroid nodülü ameliyat demek değil ve her tiroid nodülü kanser de değildir. Bunu anlamanın en iyi yolu iyi bir fizik muayenenin ardından istenecek tiroid ultronosografisi ve ultrasonografide saptanan tiroid nodüllerine yapılan ‘ince iğne aspirasyon biyopsisi’ denilen lokal anestezi altında, enjektörden daha ince olan özel bir iğne ile tiroid nodülüne girilerek oradan kist sıvısı veya hücre alınarak patolojiye gönderilerek tanı konmasıdır.
Gelen patoloji sonucuna göre hareket edilir. Eğer sonuç şüpheli gelirse ameliyat önerilir, sonuç temiz gelmiş ise nodül takibe alınır. Bu şekilde 3-4 cm.lik nodüller dahi ameliyatsız izlenebilir.
Belirtileri nelerdir?
Tiroid kanserlerinin birçoğu hiçbir belirti vermez. Boyun ön kısmında ele gelen nodül, şişlik, lenf bezi önemlidir. Ayrıca ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes alamama, ağrılı yutma şikayetleri de ilerlemiş bir tiroid kanserinin habercisi olabilir.
Nedenleri nelerdir?
Her kanser türü gibi neden tam olarak bilinmese de radyoaktiviteye maruz kalma ve boyun bölgesine uygulanan radyasyon sonrası görülme sıklığı artmaktadır. Ailede tiroid kanseri olması da bir risk faktörüdür.
Tanı nasıl konur?
Tanı koymak çok kolaydır. Boyun ve tiroid bezine yönelik yapılan ultrasonografi ve iiab denilen biyopsi sonrası tanı kolaylıkla konulur.
Tipleri var mıdır?
Evet vardır. Papiller tiroid kanseri dediğimiz tip en sık görülen tip olup, zamanında yapılan yeterli bir cerrahi ile tam iyileşme sağlanır. Genç erişkinlerde daha sık görülür ve boyunda ilk olarak lenf nodlarına metastaz yapar. Folliküler tipi, yaşlı hastalarda daha sık görülüp, akciğer ve göğüs bölgesine yayılma özelliği daha fazladır. Diğer tipler olan, anaplastik ve medüller kanser tiplerinin prognozu daha kötüdür.
Cerrahi sonrası atom tedavisi şart mıdır?
Tümör boyutu 4 cm.den büyük, hasta 45 yaş altındaysa, etraf lenf bezlerine ve uzak organlara sıçrama yapmışsa yapılır. Ancak tümör boyutu 1 cmden küçük veya 1-2 cm arası tirois dışına taşmamışsa yapılmayabilir.
Ameliyat izi kapanır mı?
Evet kapanır, zaten tüm tiroid operasyonları subcutan denilen estetik dikiş tekniği ile kapatılır ve beraberinde iz giderici kremlerle iz en asgari düzeye indirilir.
Erken tanı için ne yapmalıyım?
Şikayetiniz olsun olmasın en az 2 yılda bir yaptıracağınız tiroid hormon tetkiki ve ultrasonografi ile erken tanı çok rahat konulabilmektedir.