Rahim kanseri ve risk faktörleri
Kanser vücuttaki hücrelerin anormal büyümesiyle ortaya çıkar. Kanser daima vücutta başladığı yerin adıyla anılır. Daha sonra vücudun farklı yerlerine yayılsada ismini ilk başladığı organdan alır. Kanser eğer rahimden başlar ise Rahim kanseri adını alır. Rahim kadının kalça-kasık bölgesinde yer alan armut şeklinde organdır. Rahim kanserinin en sık görülen tipi Rahim iç dokusunu döşeyen dokunun kanseridir ve Endometrium Kanseri adını alır. Kanser erken tanı aldığında tedavide yüksek başarı şansı vardır. Tüm kadınlar Rahim kanseri riski taşır. Risk yaşla birlikte artar. Çoğu Rahim kanseri menapoza yakın yaşlarda ve menapoz sonrası görülmekle birlikte genç yaşlarda görülen formlarıda mevcuttur.
En sık görülen jinekolojik kanserdir.
Risk faktörleri nelerdir?
Rahim kanseri ile karşılaşacağınızı gösteren kesin bir belirteç yoktur. Bazı faktörler Rahim kanseri ile karşılaşma riskini artırır.
50 yaşından büyük olmak
kilolu olmak
menapoz sırasında progesteron takviyesi olmadan sadece östrojen kullanmak
gebe kalmada zorluk yaşamak
kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç olan tamoksifen kullanımı
yakın aile bireylerinde rahim, kolon, veya yumurtalık kanseri olması
Yukardaki faktörlerden biri yada birkaçı sizde bulunuyorsa bu kesin Rahim kanseri olacağınız anlamına gelmez. Fakat kadın hastalıkları uzmanınızla görüşmeyi ve muayene sıklığınızı artırmanızı gerektirebilir.
Riskleri azaltmak için ne yapılabilir ?
Rahim kanserini önlemek için bilinen kesin bir yöntem yoktur. Bazı uygulamalar ise Rahim kanserine yakalanma riskinizi azaltabilir. Bunlar
Doğum kontrol ilaçları kullanmak
Kilo kontrolü sağlamak ve fiziksel egzersizleri aksatmamak
Östrojen alıyorsanız beraberinde mutlaka progesteron takviyesi almak
Belirtileri nelerdir ?
Rahim kanseri normal olmayan bir vajinal akıntı ve kanama yapabilir. Kanamanın anormal olması şiddetinin fazlalığı, zamanının adetler arasındaki dönemde yada menapoz sonrası dönemde olması anlamına gelir. Rahim kanseri kasık ağrısı ve kasıklarda bası hisside yaratabilir.
Normal olmayan özelliklede menapoz sondası bir vajinal kanama ile karşılaştığınızda mutlaka kadın hastalıkları uzmanınıza en kısa sürede başvurmanız faydalı olacaktır. Herhangi başka bir sebeple de görülebilecek bu bulgular mutlak kanser anlamını taşımasa da hızlı bir şekilde değerlendirmeyi gerektirir.
Tarama testi varmı ?
Şikayeti yada belirtisi olmayan kadında Rahim kanseri için basit bir tarama testi bulunmamamaktadır. PAP smear testi sadece Rahim ağzı kanseri için bir tarama testidir. Tarama testi herhangi bir şikayet yada belirti olmadan yapılan testlerdir. Tanısal testler ise hastanın şikayetleri olduğu zaman uygulanır. Tanısal test ayrıca yüksek risk taşıyan hastalarda da uygulanabilir.
Rahim ağzı kanseri (servikal kanser) dışında kadın üreme organı kanserlerinde tarama testi bulunmamaktadır. Belirti ve bulgulara karşı uyanık olmak ve erken değerlendirme kanserlerin erken teşhisinde rol oynar.
Eğer şikayet ve belirtileriniz varsa yada yüksek riskiniz varsa doktorunuz sizi transvaginal ultrasonveendometrial biopsi ile değerlendirecektir.
Bu testler tanıya götürmede büyük oranda yardımcı olur. Eğer biopsi yeterli bilgi sağlamaz ise ve şikayetleriniz devam ederse doktorunuz ek tetkikler isteyebilir.
Rahim kanseri nasıl tedavi edilir ?
Rahim kanseri kanserin tipine ,yayılım evresine göre çeşitli şekillerde tedavi edilebilir.
Cerrahi ile kanser içeren Rahim dokusu ve çevre doku çıkarılır.
Radyasyon ile cerrahi sonrası çıkarılamayacak kadar küçük yapıdaki kanser hücreleri öldürülür.
Hormon tedavisi, hormon reseptörü açısından pozitif tümör hücrelerinde büyümeyi durdurabilir.
Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek yada küçültmek için ilaçların kullanılmasıdır.