Kadın HastalıklarıKanser & Onkoloji

Rahim ağzı kanseri yaşı giderek düşüyor

Sıklıkla doğurganlığını tamamlamış yaş gruplarında görülen rahim ağzı kanserine, günümüzde yüzde 20-25 oranında 40 yaş altında da rastlanıyor. Erken yaşta cinsel ilişki, sigara kullanımı, çok eşlilik, beslenme problemleri gibi faktörler nedeniyle rahim ağzı kanserine yakalanma yaşı gittikçe düşüyor. Bir kadının ömrü boyunca rahim ağzı kanserine yakalanma oranının yüzde 1 civarında olduğuna ve ülkemizde yılda yaklaşık 1600 yeni vaka saptandığına dikkat çekiliyor, Bu vakaların 600-700 civarı yaşamını kaybediyor.

Rahim ağzı kanseri, tedavisi ve korunma yolları;

BU BELİRTİLER HASTALIĞIN İLERLEDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Düzenli jinekolojik muayene ve smear testi sayesinde hastalık rahim ağzında kanserli hücre oluşmadan kontrol altına alınabiliyor. Ancak bazı belirtiler ortaya çıktığında hasta için süreç ilerlemiş olabiliyor. Önemsenmesi gereken belirtiler: rahim ağzı kanserinin erken döneminde cinsel ilişki sonrası kanamalar ve ağrılar ile adet döneminde düzensizlikler, ara kanamalar yani adet dışı kanama durumu oluşuyor. Hastalığın ilerlemiş evresinde ise kasık bölgesinde şiddetli ağrılar görülebiliyor.

Prof. Dr.Cazip Üstün
Prof. Dr.Cazip Üstün

STANDART TEDAVİ YERİNE KİŞİYE ÖZEL YAKLAŞIM

Rahim ağzı kanserinde tedavi standardize edilemiyor. Yani her rahim ağzı kanseri hastasına aynı tedavi uygulanmıyor. Tedavi planlaması hasta için önemli ve öncelikli olan kriterler hedef alınarak, kişiye özel bir yaklaşımla yapılıyor. Kadının yaşı, çocuk sahibi olma isteği, hastalığın klinik evresi, ameliyata engel oluşturabilecek herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığı ve patoloji bulguları karar aşamasında çok önemli görülüyor. Tüm seçenekler değerlendirildikten sonra tedavi bireyselleştiriliyor. Tedavi kapsamında; cerrahi yapılamıyorsa; radyoterapi ve destekleyici kemoterapi, ileri evre söz konusu olduğunda ise palyatif bakım gündeme geliyor.

TÜMÖRÜ HEDEFLEYEN ÖZELLİKLİ CERRAHİLER

Cerrahi, rahim ağzı kanserinde (özellikle de çok erken evrede) birinci adım tedavi planının en önemli parçasını oluşturuyor. Bu noktada pek çok cerrahi seçeneğin değerlendirilerek, hastaya uygun olanın tercih edildiğini söyleyen Standart cerrahinin yanı sıra farklı cerrahi uygulamalardan da yararlanıyoruz. Laparoskopik olarak adlandırdığımız kapalı ameliyatlar hastaya konfor sağlıyor. Günümüzde artık sinir koruyucu özellikli cerrahiler sayesinde tümör bölgesini hedefleyerek, sağlıklı dokular zarar görmeden başarılı sonuçlara ulaşabiliyoruz. Bunun yanında küçük boyutlu tümörlerde de rahim çevresindeki dokuyu çıkarmadan basit bir rahim ameliyatıyla lenf bezlerini çıkartabiliyoruz.

KORUNMADA ÖNCELİK

Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü için neredeyse 10 yıllık bir geçmişi olan HPV aşısı kullanılıyor. Aşı kullanımına ilişkin ; HPV aşısı ‘profilaktik’ yani koruyucu olarak kullanıldığında HPV enfeksiyonuna karşı bir direnç oluşturuyor ve virüs bulaştığında vücudun bunu dışarı atması sağlanıyor. 2016 verilerine göre yaklaşık 65 ülkenin ulusal aşı programına giren aşı, ülkemizde halen ulusal aşı programında değilse de toplumda, bu alandaki farkındalıkla birlikte kullanımı giderek artıyor. Aşı ile birlikte düzenli tarama testlerinin de ihmal edilmemesi gerekiyor.

FOLİK ASİT, B VİTAMİNİ VE KAROTEN KORUNMADA ETKİLİ Mİ?

Rahim ağzı kanserinden korunmak için; sigarayı bırakmak, cinsel ilişkide bariyer yöntemler kullanmak, beslenme tarzını değiştirmek ve Akdeniz tipi beslenme alışkanlıkları kazanmak ile özellikle folik asit, B vitamini ve karoten gibi vitaminleri içeren sebze-meyve ağırlıklı besinler tüketmek de önemli faktörler arasında yer alıyor.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir