Annelik heyecanlı bir bekleyiştir. Gebeliğin ilk günlerinden itibaren anne adaylarının yanı sıra tüm aile bireyleri doğacak bebeğin kime benzeyeceğini merak ederler. Bu merakın giderilebildiği tek yöntem 4 boyutlu ultrasondur.
Diğer ultrason tetkiklerinde de olduğu gibi 4 boyutlu ultrason da da anne ya da bebek ultrason dolayısıyla her hangi bir zarar görmezler. Zira ultrason yüksek frekanslı ses dalgalarının yansıması ile görüntü elde etme mantığı ile yapılır. Bu nedenle bu yüksek frekanslı ses dalgalarının yarattığı tespit edilebilmiş her hangi bir yan etki saptanmamıştır.
4 boyutlu ultrason bebeğinizin gerçeğe çok yakın görüntülerini görmenizi sağlar.
4D ultrason 11 -13. haftalar ve 18 – 22. haftalarda ayrıntılı ultrasonu tamamlayıcı bir tetkik olarak yapılır.
Gebeliğin takibinde doktorların kafasındaki tek soru bebeğin sağlıklı olup olmadığıdır.
Ancak anne adayanın aklındaki ikinci soru bebeğin cinsiyeti, üçüncü soru ise bebeğin kime benzeyeceğidir. İşte 4D ultrason ile bu üç soruya da cevap alınabilir.
4D ultrason toplumda yaygın olarak ayrıntılı ultrason olarak bilinmekle beraber aslında böyle değildir. 4 boyutlu ultrason 2 boyutlu ultrason ile yapılan detaylı ultrasonişlemine destek verirken hem de bebeğin kime benzeyebileceği konusunda aileye fikir verir
4 Boyutlu Ultrason İle Bebek Nasıl Görüntülenir?
4D ultrason ile elde edilen görüntüler ile anne ve doğacak bebeğin yakınları açısından büyük önem taşır. Görüntüleri gören aile bireyleri bebeği inceleyerek benzetmeler yapabilir.
4 boyutlu ultrason özellikle yarık damak dudak gibi defektlerin görülmesini kolaylaştırır.
4D ultrason ile görüntü elde edilebilmesi için bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının miktarı görüntüleme yapmaya yeterli miktarda olması gereklidir. Bu nedenle ultrasonun yapıldığı sırada amniyon sıvının miktarı çok önemlidir. Amniyon sıvısının miktarı gebelik haftasına göre normal seviyede olması gereklidir. Sıvının normal seviyeden az olması görüntülemenin kalitesinin düşmesine hatta görüntüleme yapılamamasına neden olabilir.
Görüntü İçin Bebeğin Keyfini Beklemek Gerekebilir.
4 Boyutlu ultrason ile görüntüleme yapılırken bebeğin iç organları değil dıştan görüntüsü elde edilmeye çalışıldığından bebeğin ultrason probuna göre açısının doğru olması gerekir. Ters duran bir bebeğin 4 boyutlu görüntüsünü elde etmek mümkün olmayabilir veya elde edilen görüntü sırtı ya da başının arkası olabilir. Bu nedenle görüntü elde edebilmek için bebeğin doğru pozisyona gelene kadar beklenmesi gerekebilir.